Els sectors més afectats fins ara per la crisi —restauració, hostaleria i comerç— s'estan veient doblement colpejats per les restriccions en la segona onada de la pandèmia del coronavirus. A l'espera de que arribin més ajuts per pal·liar els efectes devastadors en què es derivarà la situació, Xavier Sala-i-Martin els adverteix que "no confieu que el govern espanyol us ajudi, perquè els diners del fons de recuperació aniran a parar als amics."

"La primera solució va ser posar militars com si el virus es matés a cops de bomba. Van ser estafats pels xinesos quan van comprar test, es van autoproclamar defensors del país i Espanya va pujar a dalt de tot en xifra de contaminats ", ha assenyalat l'economista a la XIX Jornada Gresol —segons recull Via Empresa.

I afegeix que "el problema de tot això no és la mala gestió que s'ha fet del virus, sinó que aquesta gent que ha demostrat incompetència serà qui gestionarà els fons de recuperació". I això només significa, segons Sala-i-Martín : "que qui sortirà guanyant seran les empreses amigues que solien fer terratrèmols a la costa de Tarragona. No confiïn que el govern espanyol els ajudi, estan sols. Els diners aniran a parar als amics, vosaltres no veureu res ", adverteix.

S'accelera la quarta revolució industrial

I afegeix que "s'estan agreujant amb la crisi problemes que ja teníem", entre els que destaca la "invasió dels drets" i la "falta de llibertat" per part dels estats-espia que "han aprofitat la pandèmia per recollir més dades sobre nosaltres". A més, com a nova advertència, assenyala que "els estats ho aprofitaran per fer-se més poderosos", perquè "si actuessin pel benefici de la societat, no hi hauria cap problema".

A més, l'expert apunta que cal ser optimistes en aquesta situació difícil perquè "sortirem d'aquesta, encara que el camí no sigui fàcil". Perquè, d'altra banda, el coronavirus ha accelerat la quarta revolució industrial, on "s'uneixen un conjunt de tecnològies disruptives que fan que la societat "canviï de manera brutal".

Aquest canvi de model va acompanyat també del nou model híbrid amb qui treballaran la majoria d'empreses combinant el teletreball i el treball presencial. "Això tindrà implicacions en les grans ciutats, les empreses no tindran necessitat de tenir al centre grans oficines caríssimes, la qual cosa, al seu torn, tindrà implicacions en els preus de l'habitatge," explica.

 

Imatge principal: Economista Sala-i-Martín. Foto: ACN