El nou impost a la gran banca espanyola anunciat per Pedro Sánchez durant el debat de l'estat de la nació ha encès les alarmes en els grans bancs espanyols. Aquest dijous, durant la presentació de resultats del primer semestre de l'any, el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, ha mostrat el seu descontentament amb la mesura recordant que els bancs ja tenen una alta imposició fiscal, posant com a exemple el mateix Sabadell, que l'any passat va pagar més de 800 milions d'euros en impostos, contant entre d'altres l'Impost de Societats del 30% i l'IVA, quan només va registrar 530 milions de beneficis al cap de l'any. A més, ha assegurat que els principals perjudicats per l'impost, en el cas del Sabadell, seran els petits estalviadors que són propietaris del 50% del capital social del banc.

En aquesta línia, González-Bueno també ha recordat que els últims cinc anys el valor de banca espanyola a l'Ibex ha caigut un 50%, és a dir que els seus accionistes han perdut la meitat dels seus estalvis borsaris, mentre que el total del selectiu espanyol ha perdut un 25% del valor i d'altres sectors, com la construcció estan en verd en aquest mateix període. A més, també ha exigit al govern espanyol que la nova taxa no perjudiqui ni beneficiï cap banc sinó que ha de ser neutral, ja que estaria anant en contra de les lleis de competència

Augmenten els beneficis

Per altra banda, la roda de premsa també ha servit presenta els comptes del Banc Sabadell durant la primera meitat de l'any, en la que ha obtingut un benefici net de 393 milions d'euros, un 78% més que en el mateix període de 2021, quan va guanyar 220 milions, gràcies a la millora del negoci bancari i la major aportació de TSB, la seva filial britànica. Durant aquest període l'entitat ha millorat tots els seus marges i ha aconseguit una rendibilitat (ROTE) del 7%, superant els objectius del pla estratègic presentat tot just fa un any. Per la part dels ingressos del negoci bancari, que engloben el marge d'interessos i les comissions netes, han crescut un 3,8%, fins als 2.486 milions. En concret, el marge d'interessos ha augmentat un 4,2% interanual, fins als 1.757 milions, gràcies en part a TSB, mentre que les comissions netes s'han situat en 729 milions, un 2,8% més.

Els costos del banc han estat de 1.440 milions, la qual cosa suposa una reducció del 4,8% respecte a 2021, principalment pels estalvis en despeses de personal i altres de caràcter general. "Seguim enfocats en la transformació de l'entitat i estem complint tots els objectius d'enguany", ha destacat en un comunicat González-Bueno.

Banc Sabadell continua creixent també en crèdit i ha aconseguit a tancament del semestre els 1.501 milions d'euros en producció hipotecària a Espanya, xifra rècord que suposa un 19% més que el trimestre anterior. D'igual manera, el nou crèdit al consum ha augmentat un 17% intertrimestral, fins als 805 milions. El crèdit viu del banc tanca juny amb un saldo de 158.074 milions d'euros, amb un creixement de la inversió superior al 4% interanual i del 2,2% intertrimestral. Els recursos de clients en balanç totalitzen 163.391 milions, un 3,8% més, mentre que els dipòsits a termini s'han reduït un 9,4%, fins a 15.980 milions.

Tot i el creixement del negoci creditici, els actius problemàtics del banc s'han reduït en el trimestre després de la venda de la cartera Austro i totalitzen 6.991 milions d'euros, dels quals 5.714 milions són préstecs dubtosos i altres 1.277 actius adjudicats. La cobertura d'actius problemàtics s'ha situat en el 52,3% i la ràtio de morositat han continuat baixant lleugerament, situant-se en el 3,31%, gairebé tres dècimes menys que fa un any.