L'aerolínia irlandesa de baix cost Ryanair va registrar unes pèrdues netes de 307 milions d'euros en el seu tercer trimestre fiscal (octubre-desembre), segons ha explicat avui l'aerolínia en un comunicat, davant del benefici de 88 milions d'euros obtingut del mateix període de l'exercici anterior. La crisi de la Covid ha tingut un fort impacte al sector aeri i ha causat un descens en la demanda de bitllets i en el trànsit de passatgers de la companyia fins als 8,1 milions, un 78% menys que l'exercici anterior.

La companyia amb seu a Dublín va assegurar aquest dilluns que encara l'any "més difícil" de la seva història a conseqüència de la pandèmia i preveu que les seves pèrdues podrien apropar-se als 1.000 milions d'euros durant aquest període fiscal, que finalitza el pròxim 31 de març. Ryanair va informar en un comunicat que els seus ingressos van caure un 82% respecte al tercer trimestre de 2019, fins als 340 milions d'euros, mentre que els costos operatius es van situar en 670 milions d'euros, el 63 % menys.

Alguns avions de la companyia Ryanair. Foto: Efe

Avions de l'aerolínia Ryanair. / ACN

Pèrdues i menor servei

La companyia ha insistit que la crisi sanitària continua "causant estralls al sector", per la qual cosa pronostica que les pèrdues durant aquest any fiscal seran d'entre 850 i 950 milions d'euros. "Aquest exercici de 2021 continuarà sent el més difícil en els 35 anys d'història de Ryanair", ha subratllat en el comunicat l'aerolínia irlandesa, líder a Europa del sector de vols econòmics.

No obstant això, ha destacat que, després "de la crisi de la Covid" i dels "programes de vacunació", l'empresa tindrà uns "costos de base molt menors" i un "balanç de comptes més sòlid" que els dels seus competidors. "Això permetrà finançar bitllets més barats i incorporar avions de més baix cost per treure profit de les moltes oportunitats de creixement que estaran disponibles a tots els mercats europeus, sobretot on les aerolínies rivals han reduït substancialment la seva capacitat o han fracassat", ha agregat Ryanair.

De moment i a curt termini, la companyia preveu que l'activitat continuarà afectada per la Covid. "Com anunciem el passat 7 de gener, Ryanair preveu que els últims confinaments i la introducció del requeriment del test de Covid provocarà una reducció del calendari de vols i trànsit fins a Setmana Santa. La previsió de trànsit per a tot l'any és d'entre 26 i 30 milions de passatgers", va assenyalar la nota.

Eurocontrol preveu una recuperació del trànsit aeri en els nivells de 2019 per a l'any 2024 sota l'escenari ideal en què la vacuna resulti efectiva aquest any 2021.