Repsol ha registrat un benefici net de 1.736 milions d'euros el 2016, davant les pèrdues de 1.398 milions d'un any abans, segons ha comunicat la petroliera a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que ha destacat que es tracta del resultat més important assolit en els últims quatre anys.

Aquest benefici, amb el qual la companyia presidida per Antonio Brufau bat previsions, reflecteix la fortalesa i flexibilitat dels negocis, especialment després de l'adquisició de Talisman, i l'èxit del programa d'actuació engegat per respondre a la caiguda dels preus del cru i del gas.

Com a conseqüència, el benefici net ha assolit els 1.736 milions i ha estat superior en més de 3.100 milions al de l'exercici 2015, en el qual la companyia va realitzar provisions extraordinàries davant de la possible persistència d'un escenari de preus deprimits del cru i del gas.

Un 4% superior al 2015

El benefici net ajustat, que s'ha situat en 1.922 milions, ha estat un 4% superior als 1.852 milions obtinguts l'any 2015, exercici en el qual es va incloure els resultats financers excepcionals de 500 milions, derivats fonamentalment de la posició en dòlars que tenia la companyia després de cobrar l'expropiació de YPF.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) ha assolit els 5.226 milions, un 18% superior a l'obtingut a l'exercici anterior, basat també en els estalvis derivats dels programes d'eficiència.

La capacitat dels negocis i l'èxit de les mesures aplicades (eficiència, gestió de cartera i sinergies) han permès reduir el deute net de la companyia en 3.790 milions, un 32%, situant-la al tancament de l'exercici en 8.144 milions d'euros.

Quan la ràtio de deute millora

La ràtio de deute net sobre Ebitda ha millorat un 42%, fins a situar-se en 1,6 vegades. Al tancament de l'exercici, la liquiditat ha ascendit fins els 9.300 milions. Durant el 2016, Repsol ha batut també el seu objectiu de sinergies i eficiències per al conjunt de l'any, obtenint més de 1.600 milions, un 150% del previst inicialment.

De cara al 2017, la companyia diridiga per Josu Jon Imaz incrementarà aquesta xifra fins als 2.100 milions d'euros d'estalvis, superior a les expectatives i anticipant així l'objectiu establert per a l'any 2018.

Àrees de negoci, en positiu

Totes les àrees de negoci de Repsol han obtingut resultats positius en l'exercici, amb un destacat comportament del 'Upstream' (Exploració i producció), que ha incrementat en 977 milions el seu resultat net ajustat respecte a l'any anterior, fins a situar-ho en 52 milions, en un escenari marcat pels preus de les matèries primeres, amb un preu mitjà de 43,7 dòlars per barril pel Brent i de 2,5 dòlars/milió de Btu per a l'Henry Hub.

Per la seva banda, el 'Downstream' (Refineria, química, màrqueting, lubrificants, Trading, GLP i gas & power) ha obtingut un benefici net ajustat de 1.883 milions, impulsat pels avantatges competitives derivades del model integrat de negoci de la companyia, la qualitat dels seus actius de refineria, el bon acompliment de la parcel·la de Química i els millors resultats dels negocis comercials.

Recuperació dels marges

Pel que fa al refinament, s'ha vist afectat per les parades plurianuals de manteniment programades en els complexos industrials de Cartagena i Tarragona. L'índex de marge de refinament a Espanya s'ha situat en el conjunt de 2016 en 6,3 dòlars per barril, davant dels 8,5 dòlars per barril registrats en 2015, encara que durant el quart trimestre de l'any la tendència ha estat positiva i els marges s'han recuperat fins aconseguir els 7,2 dòlars per barril.

Repsol ha tancat l'exercici amb una producció mitjana de 690.200 barrils equivalents de petroli diaris, un 23% més que el 2015. Així mateix, ha incrementat les seves reserves d'hidrocarburs fins als 2.382 milions de barrils equivalents de petroli, amb una taxa de reemplaçament del 103%.

Aquestes reserves i els projectes ja en curs garanteixen una producció mitjana de 700.000 barrils per dia fins a 2020, que es mantindrà fins a 2025 amb altres descobriments ja realitzats que es començaran a desenvolupar en els propers dos anys. Paral·lelament a aquesta producció, la companyia mantindrà fins a 2020 una taxa de reposició de reserves mitjana del 100%.