Repsol i Talgo desenvoluparan conjuntament projectes per impulsar la creació de trens d'hidrogen renovable, i fomentar així el transport ferroviari sense emissions. Així es recull en l'acord que ambdues companyies han subscrit avui en la planta que el fabricant de trens té en Las Rozas (Madrid). Repsol és el primer productor i consumidor d'hidrogen a la península Ibèrica i opera a Cartagena la planta d'hidrogen més gran d'Europa. La companyia utilitza aquest gas com a matèria primera en els seus centres industrials que ja estan evolucionant per convertir-se en pols multienergètics on l'hidrogen renovable és un pilar estratègic per assolir les zero emissions netes el 2050.

En la presentació del seu Pla Estratègic, el novembre de 2020, Repsol va anunciar que desitja jugar un paper protagonista entorn de l'hidrogen renovable, liderant el mercat a la península. Per aconseguir-ho, instal·larà una capacitat de 400 MW el 2025 i superarà els 1,2 GW el 2030.

Talgo té, per la seva part, una línia de desenvolupament de trens propulsats per hidrogen que permetran descarbonitzar les línies ferroviàries, especialment aquelles de la xarxa secundària que no han estat electrificades. Per a això ha desenvolupat el seu tren Vittal One, una solució modular de Mitja Distància i Rodalies alimentada per pila d'hidrogen que serà el primer tren dual hidrogen-elèctric, i té a més previst posar en la via el pròxim mes de novembre un primer tren que permetrà demostrar i validar el concepte en condicions similars les d'explotació comercial.

TALGO REPSOL presentacion tren hidrogeno - Repsol

Presentació de l'acord entre Repsol i Talgo - Repsol

Solució integral per al tren

L'aliança entre les dues companyies proporciona una solució integral per fer del tren d'hidrogen renovable una realitat. Mentre que Talgo abordarà el disseny, fabricació i posada en marxa dels nous trens autopropulsats de Mitja Distància i Rodalies, Repsol aportarà la seva infraestructura de generació d'hidrogen renovable i la logística amb què compta la companyia per proveir la xarxa ferroviària.

Aquesta col·laboració promourà la consecució d'un dels objectius marcats en el Full de Ruta de l'Hidrogen aprovat pel Govern l'octubre passat, que estableix com posi per a l'any 2030 comptar amb dues línies de trens comercials propulsats amb hidrogen renovable.

El tren d'hidrogen renovable Vittal One funciona a través de motors elèctrics que obtenen l'energia gràcies a les seves piles d'hidrogen, que transformen aquest combustible en un corrent elèctric. Aquest tipus de trens poden circular per vies no electrificades i sense necessitat d'instal·lar catenària ni de realitzar un altre tipus d'obres d'adaptació. És per això una solució que no necessita de llargs desenvolupaments tecnològics addicionals, i que beneficia a més de forma especial aquelles regions connectades amb línies ferroviàries secundàries que no han estat encara electrificades, en permetre una implementació de mobilitat descarbonitzada ràpida i senzilla.

Generació de biogàs

Repsol utilitzarà residus de naturalesa orgànica en els seus centres industrials per generar biogàs, a partir del qual produirà hidrogen renovable i ha anunciat la instal·lació de dos electrolitzadors de 100 MW de capacitat a Cartagena i Petronor que proveiran d'hidrogen renovable als seus complexos. Aquest tipus d'iniciatives permeten posicionar Espanya com un enclavament de referència a la producció d'hidrogen renovable al sud d'Europa.

Entre aquestes iniciatives es troben el Corredor Basc de l'Hidrogen, posat en marxa el febrer de 2021 per Petronor-Repsol i que ja aglutina a 128 empreses, entre les quals es troba Talgo, la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, coordinat per la Universitat Rovira i Virgili, Repsol i Enagás i l'objectiu del qual és consolidar a la regió un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l'hidrogen; el pol de l'hidrogen renovable entorn de la Vall de Runams, a Cartagena; i el clúster d'Hidrogen de Castella-la Manxa, que situaran al Complex Industrial de Puertollano a l'avantguarda amb la instal·lació d'una planta de producció d'hidrogen renovable a partir de fotoelectrocatàlisi, tecnologia que Repsol està desenvolupant juntament amb el seu soci Enagás.

En la presentació de l'acord han participat en la firma el director executiu de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal, i el president de Talgo, Carlos Palacio Oriol. A més, l'acte ha comptat amb la presència del president de Petronor, Emiliano López Atxurra.