Repsol va aconseguir un benefici net de 1.235 milions d'euros en els primers sis mesos de 2021, davant les pèrdues de 2.484 milions del mateix període de l'any anterior, gracias a l'inici de la recuperació de la demanda de cru, que segueix per sota dels nivells de 2019, i a la millora dels preus de les matèries primeres.

Aquest resultat net millora en un 9% a l'obtingut en el primer semestre de 2019, l'exercici previ a la pandèmia, quan va obtenir 1.133 milions d'euros de benefici.

El resultat net ajustat CCS (descomptada la variació en el valor de les existències i extraordinaris) va ser de 959 milions d'euros, cinc vegades més que el 2020, mentre que el resultat brut d'explotació (ebitda) va ser de 3.635 milions d'euros, la qual cosa suposa multiplicar per sis el del primer semestre de 2020, segons ha informat aquest dijous la petroliera a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Flux de caixa

La companyia va obtenir en el semestre un flux de caixa positiu en tots els segments i va aconseguir reduir el seu deute net un 6% , fins a situar-la en 6.386 milions d'euros. El flux de caixa operatiu positiu de Repsol va ascendir a un total de 1.932 milions d'euros, més del doble que en 2020, i el flux de caixa lliure, també positiu en tots els seus segments, va totalitzar 955 milions.

L'àrea d'Exploració i Producció va assolir un resultat net ajustat de 678 milions d'euros entre gener i juny de 2021, davant les pèrdues de 51 milions registrades en el mateix període de l'exercici anterior. El resultat també va ser superior en un 4,9 % als 646 milions d'euros del primer semestre de 2019.

Preus i producció

L'optimització de les operacions i la reducció de costos van permetre, segons Repsol, treure el profit més gran possible de la pujada dels preus mitjans dels hidrocarburs respecte al mateix període de 2020, que va ser d'un 62% en el cas del cru Brent i d'un 56 % en el del gas Henry Hub. La producció mitjana en els primers sis mesos de l'any va ascendir a 599.300 barrils equivalents de petroli al dia.

L'àrea Industrial va obtenir un resultat net ajustat de 239 milions d'euros en el primer semestre de 2021, amb una caiguda del 19,3 % respecte al mateix període de 2020, en què va obtenir 296 milions d'euros.

Aquest negoci s'està veient afectat per la pandèmia i la transició energètica, que exigirà importants projectes i inversions en els pròxims anys per assolir els objectius de transformació i descarbonització de Repsol. Així, la companyia va dur a terme en el semestre parades en els seus complexos industrials per adequar les seves operacions en un entorn de baixos marges, que van llastar el negoci de refinament. En l'àrea Industrial va sobresortir el comportament del negoci de Química.

Renovables i venda a gasolineres

L'àrea de Comercial i Renovables va aconseguir un resultat de 228 milions, un 40 % més que els 163 milions del primer semestre de l'exercici anterior. Dins d'aquesta àrea, el negoci de Mobilitat va millorar les seves xifres notablement després de les restriccions i el confinament viscuts a Espanya el 2020.

En el segon trimestre de 2021, les vendes en estacions de servei a Espanya van millorar un 53% en comparació amb les del mateix període de 2020, en el qual es va confinar la població i hi va haver fortes restriccions a la mobilitat.

A més, en el segon trimestre de 2021 el negoci d'aviació també va tenir un comportament més positiu per similars motius, mentre que Renovables i Generació Baixa en Carboni va continuar augmentant la seva aportació al grup.

Inversió

La companyia va invertir en els primers sis mesos de l'any 1.061 milions d'euros, un 4,7% menys que en el mateix període de l'exercici anterior. La majoria de les inversions les va acaparar l'àrea de Comercial i Renovables, amb un creixement del 59,5% respecte al primer semestre de 2020, fins a assolir els 413 milions d'euros.