La manca d'activitat per la pandèmia del coronavirus ha fet mal a moltes empreses, però a això s'hi suma la caiguda històrica del preu del petroli per entendre l'any negre per a Repsol. La petrolera ha registrat unes pèrdues de 2.484 milions d'euros en la primera meitat de l'any, lluny dels 1.133 milions de beneficis del mateix període del 2019. En el segon trimestre, entre abril i juny, les pèrdues han estat de 1.997 milions d'euros. 

No obstant, Repsol destaca que, tot i la situació sense precedents, va tancar el primer semestre amb un resultat net ajustat -que mesura l'exercici real del negoci- positiu de 189 milions, davant els 1.115 milions assolits entre gener i juny de 2019; alhora que van mantenir el divident i no van aplicar cap ERTO a la seva plantilla.

Xifres

En el primer semestre, la xifra de negocis va ser de 26.301.000, el 33,4% menys, mentre que el resultat brut d'explotació (ebitda) va baixar un 84,1%, fins a 589 milions. En termes ajustats, la rebaixa de l'ebitda va ser del 42,1% (2.096 milions).

Per negocis, Comercial i Renovables, arrossegat per l'aturada de la demanda, va guanyar el segon semestre 6 milions (129 al semestres). El confinament i les restriccions a la mobilitat imposades per combatre el coronavirus van reduir les vendes a la xarxa d'estacions de servei en el segon trimestre un 48%.

L'àrea industrial va perdre entre abril i juny 278 milions i 802 milions en el semestre, impactada igualment pel descens de la demanda i la gradual reducció dels marges, que va comportar una menor activitat en els complexos industrials.

Caiguda històrica dels preus del cru

La situació sense precedents provocada pel coronavirus va portar a una caiguda històrica dels preus del cru i del gas, que va tenir un impacte negatiu de 1.088 milions d'euros en els inventaris de la companyia. Addicionalment, Repsol ha ajustat les seves hipòtesis de preus, cosa que ha afectat el valor comptable dels seus actius d'Upstream i s'ha vist reflectit en uns resultats específics de -1.585.000. 

En l'informe remès al supervisor borsari, es detalla que el nou escenari de preus mitjans de Repsol per al període 2020 a 2050, en termes reals del 2020, se situa en 59,6 dòlars en el cas del Brent i en 3,3 dòlars per Henry Hub.

Amb tot, des de la companyia destaquen que des de l'inici de la crisi sanitària Repsol ha mantingut en funcionament les seves instal·lacions i "ha continuat exercint el seu paper de servei essencial, garantint subministraments indispensables com l'energia o les matèries primeres necessàries per a la fabricació de productes sanitaris, com màscares, respiradors, xeringues, material quirúrgic, etc". En aquest sentit, "Repsol ha prioritzat la continuïtat de la seva activitat sobre els habituals criteris de rendibilitat, aplicant en tot moment estrictes mesures per protegir la salut dels seus treballadors, clients i proveïdors, i oferint totes les seves capacitats humanes i tècniques per ajudar en la lluita contra la Covid-19". 

Pla de Resiliència

"Estem complint amb els objectius de nostre Pla de Resiliència, assegurant la robustesa del nostre balanç i reiterant el nostre compromís de liderar la transició energètica i arribar a les zero emissions netes el 2050", assegura el conseller delegat de la companyia, Josu Jon Imaz

El Pla de Resiliència inclou com a objectiu que el deute net del grup no s'incrementi en l'exercici 2020, si bé "Repsol ja va reduir el seu deute net en l'últim trimestre fins als 3.987 milions d'euros", prop de 500 milions menys del de 31 de març. Amb tot això, la companyia disposa d'una folgada liquiditat, de 9.762.000 d'euros, que cobreix en 2,43 vegades els venciments a curt termini.

Durant el primer semestre, Repsol va reforçar la seva posició financera mitjançant quatre emissions de bons que sumen un total de 3.000 milions d'euros, dels quals 1.500 milions corresponen a bons perpetus subordinats, que enforteixen el patrimoni del grup i la més de la seva liquiditat. També es van incrementar les línies de crèdit compromeses i no utilitzades en 1.602.000 d'euros.