Repsol ha aconseguit un benefici net de 639 milions d'euros en el primer semestre de 2016, la qual cosa suposa un 39,3% menys respecte els 1.053 milions del mateix període de l'any passat. Tanmateix, la petroliera presidida per Antonio Brufau ha volgut matisar en el seu comunicat que el benefici net de 2015 incloïa 500 milions de resultats financers excepcionals atesa la posició en dòlars que tenia la companyia en haver cobrat l'expropació de YPF per després reinvertir-ho en l'adquisició de Talisman.

Pel que fa aquest semestre, la multinacional ha inclòs 346 milions en els seus comptes que estan destinats a reestructurar la plantilla en aquest i els dos anys següents. D'aquesta manera, el benefici net ajustat sense extraordinaris és de 917 milions, la qual cosa representa un 26% menys que els 1.240 milions obtinguts en el mateix període que un any abans.

Ebitda i negocis positius

I és que malgrat que tant amb com sense efectes extraordinaris, Repsol ha registrat un benefici net clarament inferior a l'anterior exercici, la seva tendència en el resultat brut d'explotació (Ebitda) ha estat positiva ja que ha augmentat un 1,4% fins a aconseguir els 2.417 milions.

Des de la petroliera dirigida per Josu Jon Imaz asseguren que "en un entorn de preus deprimits del cru i del gas, les mesures d'eficiència i estalvi implementades per Repsol han permès que tots els negocis de la companyia hagin tingut un resultat positiu."

I malgrat la complexitat d'un entorn fortament marcat per la depreciació de les divises i de preus a la baixa, la petroliera ha assolit xifres positives en upstream tant en exploració com en producció amb un benefici de 63 milions davant les pèrdues de 238 milions del primer semestre de 2015. I respecte el downstream destaca el comportament del negoci químic amb una millora de vendes i marges a més del refinament, màrqueting o gas, entre d'altres, ha tancat amb 834 milions, cosa que suposa un 4% menys que la primera meitat del passat exercici.

Brent a la baixa, producció a l'alça

Al llarg d'aquest primer semestre, el preu mitjà del Brent ha arribat a caure fins a un 31% mentre que Repsol ha elevat la seva mitjana de producció fins als 705.500 barrils equivalents de petroli al dia, és a dir, un 60% més impulsat tant per la incorporació d'actius de Talisman com pels increments de producció de Veneçuela, Bolívia, Noruega, el Brasil i Perú.

Finalment, també s'ha reduït el deute financer net del grup en un 11,7% fins a situar-se en 11.709 milions.