Repsol va obtenir un benefici net de 2.171 milions d'euros fins al setembre, la qual cosa representa un increment del 37% respecte al mateix període de l'any anterior i el millor resultat en els nou primers mesos d'un exercici del grup en els últims deu anys, va informar la companyia.

El resultat net ajustat de la petroliera, que mesura específicament la marxa dels negocis, va créixer un 11%, fins als 1.720 milions d'euros, mentre que el resultat brut d'explotació (Ebitda) es va situar en 5.833 milions d'euros, amb una pujada del 24%.

La companyia presidida per Antonio Brufau va destacar que el seu model de negoci integrat va continuar en aquest període "demostrant la seva flexibilitat i fortalesa, i va contribuir, juntament amb les mesures d'eficiència i creació de valor implantades, a aconseguir aquest resultat, el major obtingut per la companyia al final del tercer trimestre dels últims deu exercicis".

Aquests resultats rècord de la petroliera es van registrar en un període marcat pels preus més importants del cru, amb el Brent cotitzant a una mitjana un 39% més alta que en la mateixa etapa de 2017, i els menors preus del gas, amb un descens del 8% en la cotització mitjana de l'Henry Hub.

El deute net del grup es va reduir un 63% respecte al tancament de l'exercici 2017, fins a situar-se en 2.304 milions d'euros. Per la seva part, la liquiditat, a finals de setembre ascendia uns 9.300 milions d'euros.

L''Upstream' duplica el seu benefici

Per la seva part, el negoci d''Upstream' (Exploració i Producció) va registrar un resultat de 1.015 milions d'euros, que duplica l'obtingut entre gener i setembre de 2017 (487 milions d'euros).

La producció mitjana del grup va assolir els 713.000 barrils equivalents de petroli diaris (bep/d) en els primers nou mesos de l'any, amb un increment del 4% i en línia amb l'objectiu que s'ha marcat la companyia per a aquest any. Aquest augment es va deure, principalment, a la posada en marxa de projectes orgànics a Trinitat i Tobago, el Regne Unit, Algèria, el Perú i Malàisia, així com la major aportació provinent de Líbia i Noruega.

Les inversions en 'Upstream' durant els primers nou mesos de l'exercici van ser de 1.423 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de 50 milions respecte al destinat a aquest negoci en el mateix període de 2017.

Mentrestant, l'àrea de 'Downstream' (Refinament, Química, Màrqueting, Lubricants, Trading, GLP i Gas & Power) va obtenir un resultat de 1.098 milions d'euros, davant els 1.431 milions del mateix període de l'exercici anterior.

Els negocis industrials del grup, Refinament i Química, es van veure condicionats per un entorn internacional debilitat, a la qual cosa es van sumar les parades de manteniment i millora empreses en els complexos industrials de Puertollano, Tarragona i Sines (Portugal).

La companyia va destinar al negoci de 'Downstream' inversions per valor de 560 milions d'euros en els primers nou mesos de l'exercici, 115 milions més que en el mateix període de l'any 2017.

Tancar la compra de Viesgo al novembre

A finals de juny, Repsol va assolir un acord per a la compra dels negocis no regulats de generació d'electricitat de baixes emissions de Viesgo i la seva comercialitzadora d'electricitat i gas, que compta amb 750.000 clients. La companyia espera completar aquesta operació en els primers dies de novembre, a partir de la qual cosa disposarà d'una capacitat total instal·lada de 2.950 megawatts (MW).

A més, en el tercer trimestre de l'any va adquirir el projecte fotovoltaic Valdesolar, planificat en el municipi de Valdecaballeros (Badajoz) i que està en fase de tramitació administrativa. El projecte preveu unes instal·lacions amb capacitat de generació de 264 MW.

Amb aquestes incorporacions, el grup n'assolirà més del 70% del seu objectiu estratègic de capacitat de generació baixa en emissions, fixat per a 2025 en 4.500 MW.

En aquesta línia d'aposta per les renovables, aquest mes d'octubre es va acordar, en un projecte juntament amb EDP Renovaveis, el finançament per a la construcció d'un parc eòlic flotant a la costa de Portugal, un dels més grans del món, que disposarà d'una capacitat instal·lada de 25 MW.