El Regne Unit continua avançant en el seu procés regulador per protegir l'accés a l'efectiu amb el tot just llançament de la consulta pública que haurà de guiar la futura legislació referent a això. La nova llei busca garantir, d'una banda, l'accés a aquest mètode de pagament i, per l'altre, assegurar que la infraestructura per als diners en efectiu al país sigui sostenible a llarg termini.

I és que, segons descriuen en la nova consulta que apuntalarà la futura legislació, malgrat la disminució de l'ús de l'efectiu en els últims anys, aquest continua sent un mètode de pagament important per a milions ciutadans a tot el Regne Unit, raó per la qual el Govern s'ha compromès a protegir l'accés a l'efectiu.

El Govern britànic ja va regular a través de Llei de Serveis Financers de 2021 l'adopció generalitzada del reembors de 'cash' als establiments sense necessitat de compra, mostra del compromís de les autoritats del país per protegir accés als diners metàl·lics.

A Espanya, els diners en efectiu també continuen sent el mitjà de pagament més comú tant en termes de volum de transaccions com en valor monetari. L'efectiu protagonitza el 80% de les transaccions comercials i és preferit per al 53% dels ciutadans, segons dades del Banc d'Espanya.

Per la seva part, el Govern de Mario Draghi a Itàlia ha frenat el conegut 'pla casback', impulsat per l'anterior executiu de Giuseppe Conte i que pretenia "acostumar" els italians a pagar amb targeta. En l'esmentat pla s'incloïa el sistema mitjançant el qual els italians podrien reemborsar-se el 10% de les seves compres amb targeta en establiments fins a un màxim de 150 euros. El primer ministre italià ha decidit suspendre la iniciativa, que va entrar en vigor al gener, sota l'argument que la mesura té un caràcter regressiu i que no beneficia a les classes socials menys acostumades a pagar amb targeta sinó que afavoreix els més rics.

L'expresident del Banc Central Europeu comparteix així la visió europea davant el debat sobre els mètodes de pagament. L'esmentat organisme europeu en els seus plans de desenvolupament de l'euro digital destaca que l'efectiu és d'enorme importància per a la inclusió social i l'accés als serveis bàsics i reclama una legislació que harmonitzi l'acceptació de l'efectiu a nivell europeu. També el Consell Econòmic i Social d'Europa ha aprovat per unanimitat la petició que es preservi l'accés a l'efectiu i que es garanteixi la seva acceptació per al pagament a tot el territori europeu.