L'exvicepresident del govern espanyol, expresident de Bankia, exministre d'Economia i exdirector gerent de l'FMI, Rodrigo Rato, ha carregat contra el govern del PP, més concretament contra el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i contra el govern de José Luís Rodríguez Zapatero per la gestió de la crisi financera. En compareixença aquest dimarts al matí davant la Comissió d'Investigació sobre la crisi financera a Espanya del Congrés dels Diputats, Rato ha criticat que de Guindos afirmés, poc després de prendre possessió del càrrec amb el canvi de govern de 2011, que "el sector bancari espanyol necessitava 60.000 MEUR addicionals" pel seu rescat i que exigís més endavant la dimissió de Rato.

La primera afirmació va comportar, segons Rato, "la caiguda de les accions de tots als bancs" i la segona, que les accions de Bankia s'enfonsessin. D'altra banda, ha acusat el govern de Zapatero d'ignorar les advertències de l'FMI al 2006 i 2007 –quan Rato n'era director gerent- advertint de l'arribada de la crisi. En canvi, durant la seva intervenció inicial, Rato ha evitat assumir responsabilitats.

L'exvicepresident també ha lamentat que, després del seu mandat, s'abandonés el consens polític per triar la Comissió Executiva del Banc d'Espanya, malgrat els acords assolits amb el PSOE anteriorment per "evitar la politització de la cúpula" de l'organisme supervisor.

"Un consens que, lamentablement, es va abandonar en següents legislatures, juntament amb l'aplicació de les provisions contracícliques, que també es van abandonar," ha asseverat. Aquestes provisions --ha recordat que el sector financer espanyol les va utilitzar de forma "pionera" durant el seu mandat-- van caure de forma "intensa" durant els anys 2005 i 2006, ja amb el PSOE al Govern espanyol, segons dades del Banc d'Espanya esgrimides per Rato.

En aquest sentit, ha subratllat que, segons el propi Banc d'Espanya, "es comprova l'explosió de crèdit a partir de 2004", ja que si bé la relació de crèdit amb PIB "no va superar el 120% fins a 2003", aquest indicador "es va elevar fins al 210% en anys posteriors".