La prestigiosa firma de consultoria PwC ha publicat aquest dimarts l'informe "Tendències del mercat immobiliari a Europa 2017" sobre el mercat immobiliari a partir d'una enquesta realitzada a 781 directius dels principals agents del sector. Més enllà de la posició de Barcelona que ocupa el 16è lloc del rànquing de ciutats europees amb més atractiu inversor, no passa desapercebuda l'afirmació d'un dels seus inversors del Regne Unit: "L'espanyol és llengua oficial a Madrid però no, a Barcelona." Aquest mateix inversor, no s'atura aquí i afegeix: "Madrid és més oberta als estrangers, més amable pel que fa a l'habitatge i la comunicació en temes com l'escola". 

L'informe de PwC, que ha comptat amb la col·laboració amb Urband Land Institute, va encara una mica més enllà i analitza també quin és l'impacte de la independència per a l'atractiu inversor de Barcelona. En aquest sentit, s'atribueix a la capital catalana "un important risc polític" com a conseqüència dels "creixents clams per la independència" i això, podria implicar que Lisboa superés a Barcelona com a segona destinació d'inversions immobiliàries a la península Ibèrica. La primera posició la té Madrid. 

"En condicions normals, Barcelona seria la segona opció però a causa de les qüestions polítiques pel conflicte regional, estem mirant Lisboa després de Madrid", assegura un inversor just abans que un altre també matisi que "estem mirant de molt a prop Barcelona però esperarem a veure quin paper juga la independència abans de decidir on volem invertir". Ara bé, el soci responsable d'immobiliari de PwC, Rafael Bou, ha remarcat que la possible independència de Catalunya està "latent" però no està afectant les inversions que es duen a terme a Barcelona. 

Menys o més atractiu inversor?

Tant Madrid com Barcelona han baixat al voltant de quatre posicions entre les ciutats europees més atractives per invertir i es situen en les posicions 9 i 16, respectivament, gràcies a les bones perspectives dels lloguers i a la millora de la situació econòmica del país. En aquest context, Bou ha avançat que aquest 2017 serà un bon any i similar al 2016 en volum d'inversió ja que el mercat espanyol "segueix sent atractiu" i un clar "focus d'inversió". A més, ha remarcat que cal tenir en compte que les entrevistes per realitzar l'informe es van fer quan encara no s'havia format govern a Espanya, la qual cosa ha pogut incidir en aquest descens.

L'informe de PwC assegura que els inversors immobiliaris europeus mantenen una certa ''incertesa'' sobre l'evolució del sector en els pròxims mesos com a conseqüència dels efectes de la crisi del Brèxit, de l'elecció del president nord-americà Donald Trump i dels eventuals resultats de les eleccions presidencials a França. Davant aquest escenari d'incerteses polítiques, el mercat immobiliari alemany i en concret de la ciutat de Berlín segueix sent el ''millor destí per a les inversions immobiliàries''. D'aquesta manera, Berlín repeteix, per segon any consecutiu, com la ciutat europea més atractiva per davant d'Hamburg, Frankfurt, Dublín i Munic. 

Per contra, destaca la caiguda de Londres i Birmingham, que es desplomen als llocs 27 i 22 del rànquing, com a conseqüència del Brèxit. 

Un bon any pel sector immobiliari

En la mateixa línia que el soci de PwC, diferents experts immobiliaris han coincidit que 2017 serà en conjunt un bon any pel sector. El conseller i director general de CBRE, Enrique Martínez, ha assegurat que encara hi ha un 30% de recorregut per recuperar els valors anteriors a la crisi i, amb aquest potencial d'increment de les rendes, el 2017 té unes "perspectives increïbles". Mentrestant, el conseller director general del grup Lar per a Europa, Miguel Pereda, creu que les expectatives del sector per a aquest any són bones i que "hi ha raons per ser optimistes" mirant el comportament d'Espanya i comparant-ho amb la resta de països europeus. D'aquesta manera, ha afirmat que el sector residencial ara és més sa, ja que hi ha més confiança, ocupació i finançament i que, a més, es creu que els preus van a pujar i "això és fonamental a l'hora de comprar".

Per la seva banda, la directora general d'Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, ha destacat la dificultat que tenen els promotors que volen estar al centre de la ciutat, perquè és difícil arribar a acords amb ajuntaments per aconseguir sòl. També, el director general de Solvia, Javier García del Río, ha assenyalat que el repte important del mercat espanyol és la sortida de terra no finalista, pel que es necessita que el procés urbanístic sigui més "ràpid". En darrer lloc, Itziar Mendizábal de PwC ha explicat que el lloguer representa el 22,5% del total, lluny de països com Alemanya, on gairebé arriba al 50%, i ha augurat que, a Espanya, es podria arribar al voltant del 25%.