El govern espanyol —també el seu president, Mariano Rajoy— s'han apujat el sou en el projecte de pressupostos de l'Estat, malgrat la retallada en algunes partides del pressupost anunciades pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Així doncs, les prestacions per a pensionistes i empleats públics no són les úniques que pugen, sinó que també ho fan els sous de l'executiu espanyol. El president del govern espanyol cobrarà 1.200 euros més que el 2017, cosa que deixa el seu salari en 80.953,08 euros anuals. Aquesta xifra equival a 6.736,09 euros bruts mensuals.

A part de Rajoy i els seus ministres, l'increment salarial també es nota fora de Moncloa: la partida destinada a la Casa Reial; creixen els salaris dels diputats i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i dels magistrats del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem.

Ahir el ministre d'Hisenda va tractar de justificar la retallada a grans partides com l'atur i el deute públic mitjançant un nou eufemisme, "moderació del creixement de despesa", expressió que recorda inevitablement quan l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero parlava de "desacceleració transitòria ara més intensa" per referir-se a la crisi. Doncs bé, al marge d'aquesta retallada, tot el govern espanyol ara s'apuja un 1,5% del seu salari.

Quant cobrarà el govern espanyol?

Amb aquesta modificació i sempre que s'aprovin els comptes de Montoro, el govern espanyol en el seu conjunt supera el milió d'euros de sou procedent de l'erari(1.014.130,56 euros). La pujada és idèntica a la dels funcionaris, marcada en un 1,5%, tot i que no recull el 0,25% addicional que els treballadors públics podrien cobrar si la xifra de creixement supera el 3,1%.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, passa a cobrar 80.953,08 euros bruts anuals (6.736,09 euros mensuals), i la seva mà dreta, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, 76.088,04 euros (6.340,67 euros al mes). Els dotze ministres de l'executiu percebran una mica menys, amb un sou brut de 71.424,12 euros cada un (5.952,01 euros al mes), amb independència de les seves funcions. No és la primera vegada que l'executiu decideix apujar-se el sou: ja ho va fer el 2016 amb un increment de l'1%. Els secretaris d'Estat, per sota dels ministres, cobraran 69.429,78 euros a l'any sense tenir en compte pagues extra i bonificació de competitivitat.

Encara en l'àmbit polític, també destaca el canvi en el salari de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, amb una contribució que s'aproparà als 200.000 euros anuals (197.417 euros), després de la mateixa pujada de l'1,5%.

Més per a la cúpula judicial

Després d'un any amb especial activitat al Tribunal Constitucional, per la tensió entre els governs espanyol i català, els magistrats de l'Alt Tribunal veuran com el seu sou creix per sobre del 12%. Això converteix el president i la vicepresidenta del TC, Juan José González Rivas i Encarnación Roca, en els més ben pagats de l'Estat, amb un salari de 149.007 i 140.061 euros anuals bruts respectivament.

També hi ha increments salarials dirigits al Tribunal Suprem. Carlos Lesmes, president d'aquest organisme, guanya 134.760 euros, i el seu vicepresident, Ángel Juanes, ingressa 120.584,52 euros.

El Rei, ben pagat

La Casa Reial també veu com la seva partida creix fins als 7.887.150 euros, cosa que equival a una pujada del 0,87%. Això permetrà l'augment del que perceben el rei Felip VI i la seva dona, la reina Letícia, o el rei emèrit, Joan Carles I. La pujada de la partida de la monarquia no és nova: de fet, és el segon any consecutiu d'augment del pressupost després que el de 2017 ja va pujar un 0,56%. Aquesta pujada va desencadenar ahir un important rebuig a les xarxes socials, amb milers d'usuaris criticant la decisió dels de Mariano Rajoy.

El creixement dels diners destinats a la Casa Reial podrà permetre que després el cap de l'Estat decideixi apujar les partides per als membres de la reialesa.