Catalunya recupera l'activitat en el camp de l'enginyeria amb valors per sobre els previs a la pandèmia, impulsat pels projectes en el sector de les energies renovables i les instal·lacions elèctriques. Fins al 31 de juny d'aquest 2022, els enginyers graduats i enginyers tècnics industrials catalans han visat més de 22.200 projectes, molt per sobre dels valors que es van donar al llarg del primer semestre del 2019 (16.797) i del 2021 (19.102). Per activitats, del gener al juny d'aquest any s'han visat 9.353 projectes vinculats a Instal·lacions elèctriques, 2.458 a Construcció i urbanisme, 2.437 a Activitats i incendis, 2.032 a Energies renovables, 1.765 a Seguretat industrial i 4.237 a altres tipus de projectes. Pel que fa als projectes vinculats a les energies renovables, l'increment ha estat d'un 247% respecte al 2019 i un 190% respecte a l'any passat. El sector valora que "no hi ha símptomes d'alentiment de l'activitat provocat per la crisi energètica, sinó que aquesta ha estat la causa de l'augment de projectes d'eficiència energètica".

Projectes visats el 2022 pels enginyers a Catalunya
Projectes visats el 2022 pels enginyers a Catalunya

"Aumgent de projectes"

Un altre àmbit en auge és el de la construcció i urbanisme, en què els projectes visats d'aquest àmbit durant el primer semestre d'aquest any han pujat un 39% respecte a l'any anterior. El 51% dels projectes visats que s'han dut a terme durant el primer semestre d'aquest any estan vinculats al sector de l'energia i les instal·lacions (11.385), que cada cop pren més rellevància amb l'optimització de recursos.  Una xifra que supera a la del 2019, que es va situar als 6.358, i que suposen gairebé 2.000 projectes visats més que el 2021 --en concret, van ser 9.764--.

El visat és un acte col·legial que aporta seguretat jurídica i professional al projecte. L'objectiu és comprovar la identitat i titulació de l'enginyer autor del projecte, evitant que aquest estigui inhabilitat professionalment i judicialment. Pel que fa al treball, es revisa que compleixi formalment amb la legislació vigent, inclogui aquells documents exigits per la legislació de prevenció de Riscos Laborals i es trobi dins les seves competències. El visat col·legial garanteix la seguretat del projecte a la ciutadania, als mateixos col·legiats i també a l'Administració. El president del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, Miquel Darnés, valora “positivament la previsió del tancament del 2022, davant l'evolució del primer semestre dels treballs visats a Catalunya, que no deixen de ser un reflex fidel de la conjuntura econòmica i social”. Els tipus de treballs que poden desenvolupar aquests enginyers es recullen, a més, a la Llei 12/1986, d'1 d'abril, sobre regulació de les atribucions professionals dels arquitectes i enginyers tècnics, a més de les que conserven dels pèrits industrials definides a el R.D. Llei 37/1977 i l'àmplia doctrina jurisprudencial.