La patronal dels petits i mitjans productors de cava, PIMECAVA, no tem que l'actual context polític pugui afectar les vendes durant la campanya de Nadal. El seu president, Xavier Nadal, assegura que "el consumidor intel·ligent sap separar el gra de la palla" i que a diferència del que va passar el 2005, quan es va produir un boicot, "no es preveu una incidència significativa" sobre les vendes en el període de l'any clau per al sector. Unes vendes, d'altre banda, que durant el primer semestre de l'any han crescut un 6% respecte els primers sis mesos de l'any passat amb especial incidència dels caves Prèmium que s'han venut un 17% més.

Nadal també ha destacat la pujada de les exportacions entre els petits i mitjans productors que ha qualificat de "gran notícia". A tall d'exemple, ha apuntat que el nombre d'empreses exportadores a un mercat important com l'alemany han passat de 58 a 90 en els últims anys i que la tendència apunta a l'alça. 

El precedent

El temor pel boicot al sector del cava s'ha revifat arran de l'impuls del procés sobiranista. L'any 2005, es va impulsar una campanya a Espanya contra de productes catalans per l’aprovació de l’Estatut, que es va caracteritzar per centrar-se en un producte concret: el cava. I és que, tot i que les empreses del sector mai s’han posicionat a favor de l’autodeterminació de Catalunya, són identificades pels consumidors espanyols com a empreses catalanes.

Tanmateix, el boicot ja començava a treure el cap el Nadal del 2004, després d’unes polèmiques declaracions del llavors líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Josep-Lluís Carod-Rovira. El problema és que, com que es volia boicotejar el cava, els lots nadalencs ja estaven preparats i no va sortir bé.

D’altra banda, l’any 2003, Leche Pascual va deixar de comprar als ramaders catalans perquè la Generalitat es va negar a acceptar com a iogurt un producte del grup. No obstant això, els consumidors catalans els van fer un contra-boicot, de manera que Pascual va perdre entre un 15 i un 20% de vendes a Catalunya. En poc temps, Leche Pascual tornava a comprar als ramaders catalans.