L'índex de preus de consum (IPC) va caure a l'abril un 0,7% a Catalunya en comparació amb el mateix mes del 2019, un descens que deixa aquest indicador des que ha començat l'any en taxes negatives (-1,2%) en relació al mateix període de 2019.

En el conjunt d'Espanya, els preus també van caure a l'abril un 0,7% en comparació amb el mateix mes del 2019, el que suposa el primer terreny negatiu d'aquest indicador des de l'agost de 2016, provocat per l'abaratiment dels carburants i malgrat el fort repunt dels aliments frescos. En la comparativa respecte el mes de març, els preus van augmentar un 0,3% a Catalunya, al mateix nivell que a tota Espanya, d'acord amb les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, Catalunya se situa en el mateix valor que la mitjana nacional, mentre que la caiguda interanual dels preus va ser més intensa en altres comunitats, com Aragó i Castella-la Manxa, amb un -1,2%.

Els preus que més van pujar a l'abril, i amb diferència, van ser els de la moda i el calçat, amb un repunt del 10,3% respecte al març, seguits a gran distància pels dels aliments i begudes no alcohòliques, que ho van fer un 1,5%. Per contra, els preus que més van baixar van ser els del transport, que es van reduir un 3,5% respecte a el mes anterior, i els de l'habitatge, que van caure un 1,7%.

L'INE ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma ha provocat una situació "inèdita" en la producció de l'IPC del mes d'abril, ja que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles per adquisició o només ho estan a través del web. A això cal afegir que la recollida dels preus s'ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics, de manera que per al càlcul de l'IPC d'abril s'han hagut d'estimar el 30% dels preus a nivell nacional.

Províncies

Per províncies, Girona i Tarragona van experimentar una caiguda de la inflació a l'abril respecte a març de dues dècimes, mentre que els preus van pujar cinc dècimes a Barcelona i es van mantenir a Lleida.

Pel que fa a la taxa interanual, aquesta va experimentar la caiguda més a Tarragona, amb un -1,5%, seguida per Girona (-1,3%) i Lleida (-1%), mentre que el descens va ser més suau a Barcelona , amb un retrocés del -0,5%.