Els preus van augmentar el març passat a Catalunya un 1,3% amb relació a un any abans, mentre que van caure un 0,1% respecte al mes anterior, segons l'Índex de Preus al Consum (IPC) publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'increment dels preus s'explica, especialment, pel comportament del transport, afectat per la pujada dels carburants, i pel de l'habitatge, en el qual ha influït l'encariment de l'electricitat. En el conjunt d'Espanya, la taxa de variació anual de l'IPC del mes de març se situa en l'1,3%, gairebé un punt i mig més del registrat al febrer, mentre que la variació mensual és de l'1%.

La taxa del març, que suposa un fort canvi de tendència després de les xifres negatives del 2020, és la més alta de l'índex general des de l'abril del 2019 i eleva en 1,3 punts la del febrer, quan els preus es van mantenir estables.

Per demarcacions, Lleida i Tarragona van encapçalar el creixement de l'IPC durant el mes de març, amb variacions de l'1,5%. A Barcelona i Girona l'encariment dels productes va ser inferior, concretament de l'1,2%.

Quins són els preus que més pugen?

A Catalunya, els preus que s'han encarit més al març amb relació a l'any anterior són els del transport (4%), l'habitatge (3,7%) i els aliments i les begudes no alcohòliques (1,6). Per contra, s'han abaratit les comunicacions (-4,9%) i l'ensenyament (-4,1%).

Des de principi d'any, destaca la taxa de variació a la baixa del vestit i el calçat (-13,9%), encara que en taxa anual la pujada és de l'1,1%. Respecte al mes anterior, puja el vestit i el calçat (4,1%), l'habitatge (2,8%) i el transport (1,9%).