El preu mitjà de la llum al mercat majorista segueix per sobre dels 200 euros el megawatt hora (MWh). De cara a aquest dijous, segons les dades publicades per l'OMIE, serà de 207,92 euros/MWh, pujant un 3,24% i que serà el seu vuitè dia consecutiu per sobre de la cota dels 200 euros. La notícia més positiva, però, és que en l'última setmana el preu de la llum ha aconseguit estabilitzar-se tot i que segueix en valors encara molt alts.

Aquesta estabilització és tal que serà la primera de les últimes setmanes que no es bat cap rècord, de fet el preu d'aquest dijous es veurà superat per altres vuit rècord històrics registrats en les dues últimes setmanes. El més alt, de 288,53 euros/MWh, es va aconseguir el 7 d'octubre, fa ja 13 dies.

Respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 215,63 euros/MWh, la caiguda és del 3,6%. No obstant això, comparant-ho amb l'any passat, quan era de 36,58 euros/MWh, el preu de l'electricitat s'ha multiplicat gairebé per sis, un 468,40% concretament.

Si ens centrem en el preu de cada hora, el preu més alt es donarà, com de costum, al vespre, entre les vuit i les nou de la nit amb 250 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les tres i les quatre de la tarda amb 180,59 euros/MWh.

Els consumidors pagaran el mateix que el 2018

Davant de l'augment de preus, aquest mateix dimecres, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que els consumidors domèstics espanyols veuran al final de 2021 que paguen el mateix per l'electricitat, o el mateix en mitjana en el conjunt de l'any, que el que van abonar en 2018, que per altra banda, és el preu més car dels últims anys.

A preguntes del Partit Popular, Ribera ha aprofitat per a recordar al quina va ser la seva política energètica dels populars durant els seus anys de govern i els ha acusat d'encarir l'electricitat intentant prohibir el tancament de les centrals més cares, les de carbó, i posant el que es va conèixer com a impost al sol, un obstacle al desenvolupament de l'autoconsum renovable.

En el dia posterior a la celebració de l'última subhasta de renovables, la vicepresidenta ha recordat al PP que quan estaven al govern, van crear subhastes d'energies renovables que actuaven amb preus sòl, la qual cosa impedia que al consumidor li arribessin al final millors preus.

No obstant això, amb l'actual model, que es va estrenar al gener d'enguany i en el qual els participants liciten per preu, es va aconseguir un preu mitjà en aquesta primera subhasta de gener, en què es van adjudicar 3.000 megawatts, de 25 euros/MWh, i en la d'ahir, "en les circumstàncies més complicades" (amb alts preus en el mercat majorista), segons Ribera, ha estat de 30 euros.