El preu de la llum segueix oscil·lant entre els 200 i 300 euros el megawatt hora. De cara aquest dilluns, el preu tornarà a baixar, concretament un 6% fins als 214,75 euros, per col·locar-se a la part inferior de la forquilla, d'acord amb els resultats de la subhasta celebrada en el mercat majorista o pool i l'ajust a abonar pels beneficiaris del topall al gas per a compensar a les centrals que usen aquesta matèria. Tot i aquests preus, Espanya i Portugal registren preus molt inferiors respecte als dels altres països europeus, com per exemple França i Itàlia, on el preu de la llum arribarà aquest dilluns als 680 euros, coincidint amb l'onada de calor, que provoca un augment de la demanda d'electricitat que travessa una Europa sensible a la crisi energètica.

Si es té en compte el preu final que pagarem aquest dilluns a l'Estat, comptant amb totes les ajudes, l'electricitat serà uns 27 euros més barata que els 241,77 euros/MWh als quals se situaria de no comptar amb el límit al gas destinat a la generació elèctrica. Cal recordar que segons les últimes previsions, a la península Ibèrica, les temperatures extremes començaran a remetre al començament d'aquesta setmana, mentre que a Europa la situació serà radicalment diferent, ja que es preveu que tot just hagi començat aquesta onada de calor, especialment al Regne Unit, on podrien superar la barrera dels 40 graus, una cosa inèdita en la història del país. En aquest escenari, que tendeix a impulsar a l'alça la demanda elèctrica, el megawatt hora estarà demà en 325,44 lliures, uns 382,5 euros, uns nivells elevats considerant que, en termes generals, el preu en el mercat britànic sol ser bastant inferior a la mitjana dels seus veïns.

El del Regne Unit no serà el pitjor dels casos, ja que si mirem a França, amb un preu de 486 euros/MWh, i pics que superaran els 680 euros entre les set i les nou del vespre. A Itàlia, el preu es moderarà lleugerament, fins als 462,88 euros/MWh, si bé arribarà als 617 euros al llarg de la tarda del dilluns, mentre que a Alemanya, on les previsions donen temperatures superiors als 36 graus per a aquesta setmana, es pagaran més de 396 euros/MWh, amb un màxim intradia de 679,5 euros.

Preu a Espanya

Si mirem només els resultats de la subhasta en el mercat majorista, que fins a l'aplicació de l'excepció ibèrica era el mecanisme que fixava el preu de l'electricitat, la llum pujaria de mitjana un 13%, però es quedaria molt per sota dels 214 euros que es pagaran dilluns, concretament seria de 115,77 euros/MWh si s'haguessin d'abonar les bonificacions pertinents. Per franges horàries, el preu màxim es serà entre les vuit i les nou del matí, quan s'arribaran a pagar 150 euros/MWh, i el preu més barat del dia serà de 91,21 euros/MWh, i es donarà entre les cinc i les sis de la tarda. No obstant això, a aquestes quantitats cal sumar-li el cost de l'ajust a les centrals de gas, la suma del qual varia en funció del volum d'aquesta matèria primera que necessiti el sistema, i del seu preu, i es repercuteix sobre les llars i empreses beneficiàries. Aplicant aquesta dada, que l'operador OMIE difon en l'hora següent a determinar el preu del "pool", el MWh baixarà aquest dilluns un 5,9%, enfront dels 228,13 euros/MWh que ha costat aquest diumenge, segons les dades publicades pel Ministeri per a la Transició Ecològica.