El preu de l'habitatge a Catalunya va pujar un 8,1% en el quart trimestre de 2018, d'acord amb les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Alhora, les altres comunitats autònomes amb un creixement més gran el mateix trimestre, el dinovè de pujades, són la Comunitat de Madrid amb un 9,6% i la ciutat autònoma de Ceuta amb un 9,1%.

De mitjana, el cost dels habitatges va créixer un 6,6% el 2018 a tot Espanya, encadenant així el seu cinquè exercici de pujades consecutives i l'augment més important que registra aquest indicador des de 2007. Malgrat ser l'alça més gran en onze anys, l'increment va ser similar al que va experimentar el 2017, quan va pujar el 6,2%, la qual cosa demostra un creixement estable.

Després de registrar sis anys de caigudes en un context marcat per la crisi econòmica i la caiguda del sector immobiliari, que van enfonsar els preus mitjans fins a prop del 14% com va passar el 2012, l'habitatge va tornar a encarir-se el 2014, quan va despuntar tímidament un 0,3%. Malgrat, i malgrat l'augment registrat el 2018, l'increment del preu de l'habitatge segueix lluny del 9,8% que va arribar a protagonitzar el 2007.

Es pot destacar a més que, d'acord amb l'INE, les compravendes d'habitatge van créixer un 10,1% el 2018 amb 515.051 transaccions, el volum més gran des de 2008.

En els tres últims mesos de 2018, l'increment del preu de l'habitatge nou va ser del 8% interanual, l'augment més gran des del segon trimestre de 2016, mentre que la de segona va créixer un 6,4%.

La fi de la crisi immobiliària

El portal immobiliari Idealista creu que aquestes dades confirmen que la crisi immobiliària sembla haver arribat a la seva fi, encara que a moltes zones les caigudes de preu han estat tan fortes que encara que ara pugin, segueixen molt per sota dels pics assolits fa 10-12 anys.

Encara així, agrega, resulta esclaridor que Madrid i Catalunya, que van ser les zones en les quals segons el Ministeri de Foment el nombre de compravendes va créixer menys durant 2018, siguin les zones en les quals els preus van experimentar més increments segons l'índex de l'INE.

Ambdós mercats, agrega el cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, es troben en una fase en què l'"estoc" disponible s'està reduint ràpidament i es fan necessàries noves mesures destinades a ampliar el nombre d'habitatges al mercat.

Des de Fotocasa, apunten que el 2018 ha estat un "molt bon" any per al mercat de l'habitatge i que això ha tingut un trasllat directe als preus, encara que la magnitud de les pujades varia segons les zones. Malgrat la disparitat de les dades estadístiques, conclou que hi ha certa moderació de l'activitat en els últims mesos de l'any, que està relacionada amb el menor creixement econòmic, del turisme i el context internacional.

Pisos.com assenyala que la situació continua molt atomitzada i existeixen comportaments dispars segons la zona, i encara que Madrid i Catalunya segueixen en les primeres posicions del rànquing, a mesura que ha anat avançant l'any s'ha fet patent certa contenció.