El preu de la gasolina i del gasoil ha tornat a conquistar nous rècords històrics en l'última setmana, un 9,9% i un 15%, respectivament, malgrat la caiguda del preu del petroli davant l'avanç en les negociacions entre Ucraïna i Rússia. Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull el preu mitjà registrat en les més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 8 i el 14 de març, la gasolina es ven a Espanya a una mitjana d'1,844 euros el litre, el seu setè rècord consecutiu, després d'encarir-se un 9,82% respecte a la setmana passada. El gasoil es ven a 1,817 euros, remuntant un 14,92% enfront de fa set dies i establint així el seu cinquè màxim històric consecutiu. En concret, tots dos carburants han encadenat aquesta setmana la seva onzena pujada consecutiva. En el cas del dièsel, acumula ja un encariment del 34,9% enguany, mentre que la gasolina ha repuntat un 24,68%. 

Encariment del petroli

Darrere de l'escalada que estan patint des que va començar l'any els carburants, es troba principalment l'encariment del petroli, una matèria primera que s'està veient afectada després de l'embargament imposat pels Estats Units i el Regne Unit sobre les importacions de cru rus, decisió que la Unió Europea encara no ha secundat. No obstant això, l'aparent avançament en les negociacions entre Ucraïna i Rússia, així com les especulacions sobre una eventual fi a les sancions sobre el petroli iranià, la qual cosa agregaria un nou proveïdor a l'oferta global, han rebaixat el preu del cru Brent en els últims dies.  

El nou encariment en el preu dels combustibles es produeix malgrat la rebaixa dels últims dies en el preu del cru després de l'inici el passat 24 de febrer dels atacs de Rússia a Ucraïna, que va portar al petroli a superar el 8 de març els 131 dòlars el barril, al que se suma el baix nivell d'oferta global. Els preus que recull el Butlletí Petrolier de la UE són mitjans, no obstant això, en moltes gasolineres d'Espanya el preu de tots dos carburants es venen ja per més de dos euros el litre. D'aquesta manera, el preu dels carburants, després de la treva donada en el final de 2021, quan va encadenar fins a cinc setmanes de caigudes, prossegueix amb l'escalada que va començar amb l'arrencada de 2022 i que s'ha vist accentuada en les últimes dates a causa de la invasió russa d'Ucraïna. 

Omplir el dipòsit

Amb aquests preus, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment més de 101 euros, mentre que amb gasoil arriba als 100 euros, la qual cosa suposa pagar prop de 36 euros més que a principis de 2021 si s'utilitza gasolina, i 41 euros més si es tria gasoil. En comparació amb la mateixa setmana de 2021, la gasolina costa ara un 41% més, enfront del 55% que ha pujat el gasoil, mentre que si s'analitzen els preus de la mateixa setmana de 2020, la gasolina és un 50% més cara i el gasoil un 61%. Malgrat aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 està a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 2,021 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,13 euros. En el cas del dièsel succeix una cosa similar, ja que el preu a la UE és de 2,027 i de 2,105 en la zona euro. El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, continua comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.