El projecte de pressupostos del PSOE ha deixat l'empresariat català amb un sentiment agredolç. D'una banda, s'aixequen les sospites que, "com acostuma a passar", les inversions pressupostades no s'acabaran executant al 100% "per molt que s'augmenti la inversió". De l'altra, tot i que en general elogien l'augment en despesa social, part de l'empresariat català considera que "la inversió en l'àmbit productiu queda curta".

"És bo que es presentin pressupostos i s'aprovin perquè aporta estabilitat", assegura Àngel Hermosilla, economista i gerent de l’àrea institucional de Pimec. De totes maneres, "la inversió en l'àmbit productiu queda una mica curta si volem que l'Estat del Benestar funcioni", asseguren des de la patronal de Josep González. 

En aquesta mateixa línia s'entona la crítica de la Cecot. En declaracions a El Nacional, el seu president, Antoni Abad, explica que el país "ha de començar a entendre que cal que el futur el dissenyin els empresaris juntament amb els polítics", i no que "només ens escoltin". "La competitivitat del país passa per la competitivitat de les empreses, i no en podem quedar al marge". 

Desconfiança a l'execució

Ja ho deia ahir Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona: "Malauradament l’experiència ens demostra que els pressupostos d’inversió poden acabar sent paper mullat". I és que de fet, segons els estudis de la mateixa Cambra, el grau d’execució de la inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya ha estat del 77% de mitjana en el període 2001-2017, per sota del percentatge d’execució al conjunt de les comunitats autònomes (84%).

Aquest és un dels principals recels dels empresaris catalans: la desconfiança que realment s'executi el que es promet. "La manca en inversió a Catalunya hi és i en seguirem comptabilitzant el dèficit, no el perdonarem", assegura Antoni Abad. "No renunciem als incompliments que es registren perquè ens hi juguem el nostre futur".

Amb tot, el president de Cecot considera que "la inversió és insuficient i no proporcionada per a Catalunya, però és millor comparada amb els anteriors pressupostos".

Sánchez no compleix amb l'Estatut

El quid de la qüestió d'aquests PGE era, per a Catalunya, la promesa de Pedro Sánchez que compliria amb la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut que conclou que l'Estat ha d'invertir en infraestructures a Catalunya la mateixa proporció que l'economia catalana aporta al PIB espanyol (un 19,2%). Una promesa que no s'ha materialitzat, ja que la inversió en infraestructures arriba al 18,5%.

Però “18,5% o 19%, són xifres similars”. Així ho justificava la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, durant la presentació del projecte de PGE, assegurant que sí que compleix amb l'Estatut; una justificació que no ha acabat de quallar entre els empresaris. El president de la Cambra de Contractistes i vicepresident de Foment del Treball, Joaquim Llansó, ho ha criticat aquest matí, en què tot i celebrar l'increment de la inversió de l'Estat a Catalunya, ha assenyalat que encara no representa el 19,2% que aporta l'economia catalana al PIB espanyol. A més, segons els contractistes, entre els anys 2010 i 2017, Catalunya ha rebut un 12,8% de la inversió del grup Foment, davant del 19,2% que li correspondria per la seva aportació a l'economia espanyola, "una mitjana d'uns sis punts percentuals per sota".

En aquest sentit, Llansó ha insistit a recordar que la licitació del 2018 ha estat, com el 2017, "molt per sota de la mitjana històrica", la qual cosa mostra, segons la seva opinió, que el "dèficit" d'inversió a Catalunya "comença a ser crònic" i demana una licitació d'obres "mínima, regular i recurrent de totes les administracions" de 5.000 milions a l'any per a Catalunya, aproximadament el 2,2% del PIB, per poder satisfer les necessitats en infraestructures econòmiques i socials.

Per la seva banda, el president de Cecot considera que aquest incompliment "és una oportunitat pels polítics de denunciar-ho, però no és el tema dels empresaris". "Si ara hi ha una oportunitat per tenir més recursos -uns recursos que ens mereixem-, hem de celebrar-ho" i avisa que "això no és cap renúncia a res polític ni a una cosa que tots volem, que és que els presos tornin a casa", assegura el president de Cecot. 

Pressupostos "curt-terministes"

Des de Pimec, Àngel Hermosillo critica el fet que es tracta d'uns comptes "molt curt-terministes", ja que, segons diu, "soluciona les pensions pel 2019 però no miren més enllà". "Per exemple, creix la inversió en Recerca i Desenvolupament, però molt per sota del que creix la inversió en pensions, i això no és sostenible", explica.

Alhora, des de Pimec consideren que caldrien millores "pel que fa al tema energètic, perquè ens hi juguem la competitivitat empresarial" alhora que en morositat, "que es va en bona línia però no s'hi fa una aposta clara". El manteniment de l'Estat del Benestar és també una de les crítiques de Cecot: "on són les polítiques de família? Tenim les taxes de natalitat més baixes d'Europa i no es fa res. Com mantindrem les pensions i la sanitat?"

Amb tot, l'última paraula la continuen tenint els polítics. En paraules d'Abad, "per desgràcia, estem a l'espera de veure quin és el tacticisme polític darrere de tot això".