L'economista Santiago Niño Becerra ha revelat el taló d'Aquil·les del pla de recuperació econòmica, després que la Comissió Europea ha decidit llançar l'emissió de bons més gran de la UE per finançar-la.

"Tot això està molt bé, però el cert és que des del 2008, sobretot des del 2012, i fonamentalment des del 2014, part de l'economia, o tota, està funcionant alimentada per diners gratis que no estan suportats per res", ha assenyalat.

Santiago Niño Becerra 1

La Unió Europea ha estrenat uns eurobons amb els quals sufragarà la sortida de la crisi més gran que ha tingut el club comunitari des de la seva fundació. "Avui és un dia veritablement històric per a la nostra Unió Europea", ha anunciat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen.

20.000 milions d'emissió de deute

L'emissió de deute comunitari de 20.000 milions d'euros és històrica, i és l'operació més gran institucional mai realitzada a Europa, segons informa El País. Suposa el tret de sortida al fons europeu que ha d'apuntalar la recuperació i consolidar la transformació econòmica. Els inversors han donat suport a aquesta operació amb una demanda que multiplica per set l'oferta de bons a deu anys, que la Comissió ha col·locat a un interès del 0,086% fent valer el seu triple A

Brussel·les ha posat avui la segona pedra del fons amb l'aprovació dels dos primers plans, el de Portugal i el d'Espanya.

Von der Leyen dijous visitarà Atenes i Copenhaguen per aprovar els seus plans, mentre que divendres acudirà a Luxemburg. Allà, precisament, els ministres de Finances de la zona euro podran abordar per primera vegada els continguts dels programes aprovats. 

El Consell de la UE tindrà un mes per estudiar les avaluacions de la Comissió i ratificar aquest procés. Qualsevol país pot activar l'anomenat fre d'emergència, que suposarà elevar els plans als caps d'Estat i de govern.