La notícia transversal a totes les portades és la xifra rècord d’ocupació. Per primer cop en la història, Espanya té més de 21 milions de persones treballant, que és com titulen El País i La Vanguardia bo i deixant-se endur una mica per l’eufòria. És més important el percentatge d’aturats, que es pot comparar tal per tal amb qualsevol any, més que el total d’ocupats, que sol no ens diu si la cosa millora o empitjora. Catalunya ha depassat una fita històrica, com expliquen El Punt Avui i l’Ara: l’atur cau al 8,4%, molt a prop de l’anomenat atur estructural, el que és impossible de reduir perquè és part de la marxa de l’economia: gent que canvia de feina o aturats per causes diferents a l’absència d’ofertes de treball.

La cosa és tan notable que fins i tot El Mundo i l’ABC en fan el títol principal de portada per a destacar el bon moment laboral del país. L’únic que es queixa és La Razón, perquè malgrat l’ocupació sigui alta, bona part és de baixa qualitat. No li falta raó: l’augment de la xifra d’ocupats depén del turisme —una activitat estacional, discontínua i de baix valor afegit— i afegeix que 1,67 milions dels més de 21 milions d’ocupats no treballen ni una hora al dia. És un bon punt, certament, aquest del diari del Grupo Planeta, però hi ha dies per celebrar i dies per criticar i aquest divendres tocava celebrar. Ve al cap Turn! Turn! Turn!, la cançó de Pete Seeger sobre uns versets de l’Eclesiastès, un llibre de l’Antic Testament, que van fer famosa The Byrds:

Hi ha una estació per a tot
I un temps sota el cel per a tots els propòsits
Un temps per néixer, un temps per morir
Un temps per plantar, un temps per collir
Un temps per matar, un temps per curar
Un temps per riure, un temps per plorar

Això també val per alguns altres diaris, que s’estimen més veure-la mig buida un dia que podien celebrar alguna cosa. La Vanguardia obre deixant-nos el títol principal en un cliffhanger, amb el planeta terra en suspens del mal rotllo climàtic. L’Ara diu que hi ha dotze furts per hora a Barcelona amb una foto espectacular, espectacular, espectacular del Francesc Melcion on es veu un turista empaitant al lladregot que li havia pispat la cadena. Més mal rotllo, però. El Periódico, també en una mala, diu que la majoria dels espanyols es connecta a la feina en vacances —se suposa que els catalans fem el mateix— en perjudici de la memòria i l’atenció. Vinga. El Punt Avui obre amb un títol difícil (“Els tipus, al 4,5%”) però que un cop hi penses també és mala cosa. Tot bé, perquè són fets amb els què hem de bregar i no són poca cosa. Però no valia la pena regalar un dia de clemència —una treva de bones notícies, que hi havia excusa— per als soferts lectors de portades i per al portadòleg? Torna a escoltar The Byrds, va.

El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Mundo
El Mundo
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara