El secretari d’Economia de Podemos, Nacho Álvarez, ha presentat aquest migdia el programa econòmic del partit a la seu del Cercle d’Economia a Barcelona davant de més d’una trentena d’empresaris. Ho ha fet en el marc del cicle de debat que comença avui i que organitza l'entitat amb els responsables econòmics dels partits en motiu de les eleccions generals del proper 20 de desembre.

Álvarez ha començat el seu discurs posant sobre la taula que “els grans desequilibris econòmics” que ha patit l’Estat espanyol durant la crisi “no han estat superats” sinó “desplaçats” i que això “ha generat nous desequilibris”.

El president del Cercle, Antón Costas, ha valorat la "serietat" del programa de Podemos i li ha transmès que li "encanta que un partit d'esquerres tingui gent com tu", així com també el mèrit que té trencar amb el bipartidisme a Espanya.

En el col·loqui posterior a la presentació, un dels assistents ha expressat la seva preocupació per la situació del finançament autonòmic i ha fet referència a la qüestió catalana. Álvarez ha insistit que s'ha de tenir en compte la "realitat plurinacional d'Espanya", reformar la Constitució i "iniciar una segona transició que sedueixi aquells que no se senten inclosos en el país". També ha reiterat que en un possible referèndum cridarien a votar no.

El responsable econòmic de Podemos, ha dividit el programa de la formació en aquest àmbit al voltant de quatre grans temes.

N. Álvarez Podemos

1. Ocupació

Nacho Álvarez ha trencat el gel fent un balanç de la legislatura en termes d’ocupació. “És necessari posar punt i final a l’austeritat de la política fiscal”, ha manifestat en relació amb el “repartiment d’ocupació de mala qualitat”, així com als “baixos salaris”.

La seva proposta: “impugnar la lògica del programa d’estabilitat” actual invertint 25.000 milions d’euros anuals perquè el PIB “es mantingui constant i creixi un punt al final de la legislatura”.

2. Desigualtats

“Que la societat estigui dividia en tres terços impedeix que puguem parlar d’una sortida de la crisi”, ha dit Álvarez.  Per solucionar-ho, Podemos proposa acabar amb el problema de les “creixents desigualtats” que pateix Espanya mitjançant un programa de renda garantida similar al del País Basc. D’aquesta manera, es conformaria una “societat més equitativa” i eficient econòmicament. Hi destinarien 15.000 milions d’euros.

Els primers 10.000 milions anirien destinats a garantir una renda mínima de 600 euros per a les famílies sense ingressos. Els 5.000 milions restants servirien per complementar els salaris que no arribin als 900 euros.

També proposen “revertir” les retallades en sanitat i educació i establir un salari mínim interprofessional de 800 euros durant la primera meitat de la legislatura i poder arribar als 950 en acabar-la. I és que, segons Álvarez, el salari mínim actual “està situat lleugerament per sota del llindar de pobresa”.

3. Reformes estructurals

Al seu criteri, la reforma laboral “no ha servit per avançar” i “portem més de 40 anys observant el mateix”. La solució que proposa Podemos és eliminar aquesta “bulímia importadora” que provoca que “sempre que l’economia creix, ens endeutem”.

Per fer-hi front, el seu programa es basa en dues línies generals: primer, una “transició energètica” per “reduir la factura exportadora” i potenciar l’I+D+I. Segon, una “especialització industrial de la nostra economia”.

El remei: “derogar” l’última reforma laboral i reformar la fiscalitat. El seu objectiu és reduir en tres o quatre punts la diferència de vuit punts que té l’Estat espanyol amb la resta d’Europa.

4. Reestructuració del deute

Álvarez ha destacat la importància de reestructurar el deute hipotecari a les llars que tinguin “una situació socialment més sensible”. Per una altra banda, en referència als 60.000 milions d’euros del rescat bancari espanyol ha posat com a condició sine qua non que no només hi facin front els contribuents com fins ara, sinó també els bancs de l’Estat.