Han dit que sí. Els treballadors de Desigual han aprovat la jornada laboral de quatre dies a la setmana a canvi d'una reducció del sou del 6,5%. Així ho han decidit en una votació en la qual hi ha hagut una participació del 98% i una àmplia majoria del 86% dels vots a favor del canvi, segons ha informat la companyia aquest dijous.

La modificació de la setmana laboral, que inclou l’opció de teletreballar, va ser proposada fa un mes per l'empresa als seus treballadors de les oficines centrals (a excepció dels equips comercials i d'operacions). D'acord amb la informació remesa, la votació s'ha celebrat a les oficines centrals de Desigual i el recompte s'ha realitzat en directe, "per garantir la màxima transparència de tot el procés".

Només a les oficines centrals

Hi estaven convocats al voltant de 500 treballadors de les oficines centrals de la companyia a Barcelona, dels quals han participat el 98%. Un equip de portaveus format per deu dels treballadors suposadament escollits pels seus companys ha estat l'encarregat de la gestió del procés, l'organització i el recompte dels vots. El 86% de la plantilla ha votat a favor, mentre que la companyia s'havia fixat l'objectiu d'aconseguir el suport d'un 66% de l'equip.

Així, la mesura beneficiarà a gairebé 500 persones que treballen a les oficines centrals de Desigual. A partir d'ara tindran una setmana laboral de dilluns a dijous, amb l'opció d'escollir la modalitat de teletreball un dia a la setmana. La nova jornada laboral suposarà canvis en les condicions contractuals dels treballadors que se'n beneficiïn, que passaran de treballar 39,5 hores a 34.

Desigual vota reducción jornada ACN (1)

Una treballadora de Desigual durant la votació sobre la jornada laboral / ACN

El nou format implica també una reducció salarial associada a l'ajustament d'hores, que seria del 13%. Tot i això, la companyia ha proposat que la reducció sigui compartida, tot assumint el 50% de la diferència. És a dir, el treballador percebrà una reducció del salari del 6,5%.

Segons Desigual, "la iniciativa forma part d'un pla més ample per oferir models de treball i conciliació disruptius". "També implica implementar millores per la resta dels col·lectius que no puguin acollir-se a aquesta jornada (com els treballadors de botigues, equips comercials i d'operacions)", ha afegit la companyia en un comunicat.

Els sindicats, en contra

El sindicat UGT ha carregat contra el procés perquè Desigual s'ha "saltat la negociació col·lectiva" i ha escollit "a dit" els membres de la mesa que havien de negociar durant quinze dies les condicions de la reducció d'hores de feina. D'altra banda, ha apuntat que durant la prova pilot que es va dur a terme per provar com funcionava la jornada de quatre dies els treballadors van assegurar que "la càrrega de feina és molt superior". 

Per la seva banda, el sindicat Comissions Obreres s'ha mostrat "recelós" davant la proposta, ja que no ha sorgit d'un procés de negociació amb els treballadors. "Si entrem al detall, és possible que trobem forats que podríem evitar mitjançant un procés de participació real dels sindicats", ha assegurat.

 

Imatge principal: La façana principal de la seu de Desigual, situada al Passeig Marítim de Barcelona / ACN