La preocupació per la manca de mà d’obra adequada s’ha anat incrementant durant els últims any fins a convertir-se en un dels principals factors que preocupen a les pimes catalanes i que afecten directament al desenvolupament de les empreses. Així ho demostra el Segon Informe de la Situació Econòmica i Laboral de la Pime Catalana elaborat per Fepime Catalunya.

Des de l’any 2014, la influència de la qualitat del personal en el desenvolupament del negoci s’ha duplicat a les empreses de 10 a 49 treballadors, passant de ser l’11,30% al 2014 fins arribar gairebé el 25% al 2017. La tendència a l’alça es repeteix també en el cas de les micropimes i les empreses de 50 o més treballadors.

“La mà d’obra qualificada condiciona no només el creixement sinó el futur en sí de les empreses. Tenim per davant reptes que requereixen un treball conjunt d’empreses, agents socials i administració per donar resposta a les necessitats de les pimes, que són el veritable termòmetre de la situació econòmica a Catalunya”, assegura Maria Helena de Felipe, presidenta de Fepime Catalunya.

L'escletxa digital segueix augmentant

L’anàlisi de l’ús de la Tecnologia de la Informació i la Comunicació a les empreses en funció de la seva grandària demostra que les pimes segueixen molt endarrerides en relació a les grans empreses. D’entre tots els paràmetres, destaca la diferència entre la disposició de personal especialitzat en l’ús de les noves tecnologies que és de 3,43% a les micro empreses, molt lluny del 73,03% que registren les grans empreses.

En referència al comerç electrònic, les empreses de major grandària són les que duen a terme un ús més estès tant de les compres com de les vendes online. Així, només el 4,45% de les micro empreses han realitzat vendes electròniques al darrer exercici i un 15,70% ha realitzat compres. El percentatge de les vendes a través d’e-commerce a les empreses de més de 250 treballadors va arribar l’any passat al 22,85% mentre que per a les petites i mitjanes empreses només va significar el 5,81% i el 15,14% respectivament.

Líders en contractació indefinida

A Catalunya, les empreses de fins a 10 treballadors han estat durant el 2017 les que més contractes indefinits han formalitzat, amb un total de 759.962 contractes que representen el 23,84% del total anual.

Cal destacar que durant els últims tres mesos de l’any la contractació indefinida a Catalunya va presentar una variació relativa interanual negativa focalitzada sobretot al mes de desembre amb una caiguda del -5,67% a la micro empresa i del -2,38% a la petita empresa.