Pimec ha proposat aquest dimarts una taxa "universal i progressiva" sobre el diòxid de carboni que incentivi la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Així s'extreu de l'informe 'Catalunya davant el canvi climàtic', presentat pel president de Pimec, Josep González; el president de la Comissió d'Energia de la patronal, Joan Vila, i el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan.

González ha urgit a treballar amb immediatesa per crear consciència entre l'empresariat del problema de l'escalfament global: "Necessitem que l'administració faci de palanca i lideri aquesta lluita contra el canvi climàtic".

La patronal defensa que la taxa sigui progressiva -qui més emet, més paga-, universal i sense excepcions, fiscalment neutra -els ingressos obtinguts haurien d'impulsar inversions contra el canvi climàtic-, intensa, transparent i amb protecció de fronteres a través d'aranzels de diòxid de carboni als productes que entren de la UE.

Aquesta taxa és un dels deu objectius amb què la patronal catalana pretén disminuir els gasos amb efecte d'hivernacle a Catalunya reduint les emissions registrats el 2017 un 31%, passant de les 45 gigatones (milions de tones) de diòxid de carboni aquell any les 31 el 2030, i 0 el 2050.

Vila ha puntualitzat que, seguint els objectius de la UE, el repte s'hauria de situar en reduir les emissions el 2030 fins a les 24 gigatones: "No ens veiem capaços d'assumir aquest objectiu".

Els grans esforços se centrarien en la indústria, passant de les 13,8 gigatones el 2017 a les 7,6 el 2030; en el transport, amb una reducció de 12,7 gigatones a 8,3, i al sector energètic, que amb la parada nuclear de 2030 i el dèficit productiu que es generarà augmentaria les seves emissions el 2030, passant de 6,6 a 8,1 gigatones, i les eliminaria completament el 2050.

Decàleg

A més de conscienciar la població i demanar l'administració que serveixi d'exemple en aquesta lluita, altres objectius són incorporar requeriments d'eficiència energètica en la construcció i transformar el sector elèctric en renovable, implantant de forma extensiva l'autoconsum amb energia fotovoltaica.

També fer el sistema productiu més eficient energèticament, impulsar de cara a 2030 que el 30% dels cotxes siguin de zero emissions -1,2 milions de vehicles-, 150.000 punts de càrrega de baixa potència i l'augment del transport públic.

Completen el decàleg la renovació de 50.000 habitatges anuals i de 5.000 locals terciaris a fi de dividir per 10 les seves emissions el 2050, afavorir la transició del consum privat cap a béns i serveis energèticament eficients i reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en tots els àmbits.