El director de l’Àrea de Treball de PIMECJosep Ginestà, ha demanat "més certeses" més reactivar l'activitat econòmica durant la valoració de les dades de l'atur de febrer publicades aquest dilluns pel Ministeri de Treball. Pimec defensa que cal reprendre "progressivament" la mobilitat a Catalunya per reactivar l'activitat econòmica de cara a la Setmana Santa i donar un missatge positiu per a l'estiu, especialment en aquells sectors més afectats per la crisi de la Covid.

L'atur va augmentar en 4.209 nous desocupats a Catalunya el febrer, un 0,83% més que al mes de gener, i ja en són 512.290 al conjunt del territori. Ginestà ha definit aquestes com a "males dades", les quals reflecteixen que la pandèmia sanitària "s'ha convertit també en econòmica". Els treballadors en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) durant el mes de febrer van ser 192.787 a Catalunya.

Ginestà ha demanat que els governs intervinguin per a reactivar l'economia i que es relaxin les restriccions alhora que milloren els indicadors epidemiològics. El director de l'àrea de treball de Pimec, Josep Ginesta, ha defensat que tots els sectors econòmics ja disposen de plans de contingència per evitar la propagació del virus i que la ciutadania ja ha interioritzat molts hàbits en matèria de prevenció. "Això, juntament amb l'arribada de les vacunes, ens hauria de permetre ser més generosos amb algunes activitats", ha dit.

Alhora, Ginestà ha reclamat que els ajuts promesos arribin ràpidament, així com la constitució d'un Govern al més aviat possible que permeti donar "certeses i fortalesa" per tal d'evitar un alentiment en la presa de decisions.

Afectació del mercat laboral

El Departament de Treball també ha valorat les dades de l'atur aquest dimarts. "El mercat de treball segueix la pauta de greu afectació que marca la Covid", ha dit el secretari de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, en una roda de premsa aquest dimarts. El secretari ha exposat que l'increment de desocupats del segon mes de 2021 va ser el més fort en un mes de febrer dels últims nou anys. Malgrat tot, l'augment de 12.348 afiliats, el més alt de l'Estat, permet tenir "una certa esperança" de cara al futur, segons Vinaixa.

Segons ha dit, el Departament detallarà en "en els pròxims dies" l'import de l'ajut als treballadors en ERTO i que té la voluntat d'articular "de la forma més ràpida possible" aquests recursos. "No volem que vagi més enllà del 15 de març", ha indicat Vinaixa. El pressupost de l'ajut és de 105 milions d'euros i, en un principi, la Generalitat va dir que cada treballador rebria 200 euros al mes el primer trimestre.

Els joves i les dones, els col·lectius més afectats

Vinaixa ha assegurat que la pandèmia segueix afectant més els joves i les dones, col·lectius que ja eren més vulnerables abans de la irrupció de la Covid. Del total de desocupats que s'ha donat a conèixer aquest dimarts, un 8,17% són menors de 25 anys. L'atur entre els més joves ha pujat un 43% en el darrer any, un increment molt per sobre del dels homes de totes les edats (34,4%) i de les dones (29,6%) al llarg dels últims dotze mesos.

"Seguim molt preocupats perquè l'atur i la destrucció de llocs de treball segueix afectant els col·lectius que sempre s'han vist més afectats, els joves i les dones", ha lamentat Vinaixa, que ha recordat que tots dos segments de població ja partien d'una situació laboral de més parcialitat i temporalitat abans de la Covid. L'atur de llarga durada també està disparat i ja inclou el 50,6% dels apuntats a les llistes dels serveis d'ocupació, és a dir 259.189 persones.