El catedràtic d'Economia i exconseller de la Generalitat Andreu Mas-Colell s'ha incorporat aquest dimarts com a nou membre del Consell Assessor de l'Observatori de la patronal Pimec. L'entitat també ha fitxat per a aquest Consell Assessor el president de l'associació de les empreses industrials internacionalitzades Amec, Pere Relats, i al màxim responsable de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), Lluís Monset.

L'Observatori de Pimec és un òrgan de reflexió i divulgació que estudia àmbits rellevants de l'entorn socioeconòmic, i el Consell Assessor es va constituir el 2015 amb l'objectiu d'avaluar la seva activitat i plantejar propostes que permetessin enriquir la seva orientació estratègica i operativa.

Segons Pimec, el Consell Assessor està format per "professionals de prestigi", com són els empresaris David Coll, Cèsar Molins, Joan Vila i Sílvia Gabarró, a més del president de la patronal, Antoni Cañete; el president d'honor de l'entitat i president de la seva Fundació, Josep González, i el secretari general Josep Ginesta. El director de l'Observatori és Modest Guinjoan.

Andreu Mas-Colell és fundador de la Barcelona Graduate School of Economics i catedràtic d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. El passat mes de juliol, Mas-Colell va ser nomenat també vicepresident de l'associació Barcelona Global, entitat que va destacar el seu "gran reconeixement internacional" i el seu compromís amb l'entitat des de la seva creació.

L'acadèmic és un de la trentena d'exalts càrrecs de la Generalitat als qui el Tribunal de Comptes acusa d'haver comès irregularitats en l'acció exterior de Catalunya entre els anys 2011 i 2017 i als que exigeix més de 5,4 milions d'euros en concepte de responsabilitat comptable. 

Encausat al Tribunal de Comptes

Aquest nomenament arriba quan Mas-Colell es troba encausat al Tribunal de Comptes per la seva tasca quan va ser conseller. Concretament, l'exconseller és un dels 40 alts càrrecs i funcionaris de la Generalitat acusats de malversació comptable per destinar el pressupost per a la promoció exterior durant el procés als quals reclama un total de 5.422.899,48 euros.

Cadascun dels encausats té una fiança concreta i les quantitats fixades per a cada un dels acusats estan pensades per respondre a una fiança de responsabilitat solidària. Totes elles sumades pugen més del total que ha calculat el Tribunal de Comptes, que és de 5,4 milions d'euros. Això s'explica perquè en el cas que algun dels acusats no disposi dels diners suficients, seria un altre qui assumiria part de la fiança. La responsabilitat, per tant, és solidària i en cada un dels blocs de despeses investigats s'ha fixat la quantitat que correspondria assumir a cada un d'ells, i que aniran dipositant fins a arribar als 5,4 milions d'euros.

En el cas de Mas-Colell, el tribunal li reclama una fiança de 2.803.115,96 euros. Per tal d'evitar l'embargament, l'exconseller ha posat sobre la taula dos immobles per valor de 591.338 euros com a fiança.