Fa anys, masses, que els el govern espanyol no executa totes les inversions previstes en els pressupostos. El millor exemple és que entre 2013 i 2020 l'Estat només ha executat el 66% de les inversions previstes a Catalunya. Davant d'aquestes dades, la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, ha reclamat la creació d'un fons de compensació per reduir la pèrdua de competitivitat que es produeix per aquesta falta d'inversions. 

Dit d'una altra manera, Pimec demana que es creï una bossa amb tots els diners que finalment no s'han executat per poder executar-los l'any següent i compensar així el greuge provocat per la no execució per part de l'Estat a qualsevol comunitat. Des de la patronal catalana apunta que això provoca la pèrdua d'oportunitats per a la comunitat afectada. 

Per poder portar a terme aquest fons, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha demanat, amb urgència, que s'acordi un nou sistema de finançament autonòmic que doni resposta als nous equilibris territorials. 

 

Pressupostos massa optimistes

Cañete ha anunciat la proposta de Pimec durant la roda de premsa d'anàlisi dels pressupostos de la Generalitat i del govern espanyol, celebrada aquest dilluns. Sobre això, el primer que ha dit és que és una gran notícia que hi ha comptes tant a Catalunya com a l'Estat, ja que veníem d'una situació on teníem uns pressupostos vigents previs a la pandèmia que no donaven resposta a la nova realitat. 

Ara bé, no tot han estat missatges positius. Cañete ha criticat que siguin uns comptes molt optimistes que apunten a creixements del PIB poc realistes que s'allunyen de les previsions d'entitats com el banc d'Espanya o la Comissió Europea, que actualment se situen a prop del 5,5% quan els comptes catalans preveuen un creixement superior al 6% i els espanyols superior al 7%. Ara bé, el president de Pimec també ha reconegut que tant de bo es compleixin les previsions fetes, però ho ha vist poc probable.

Una altra de les crítiques fetes per Pimec és la poca inversió que fan els pressupostos en el teixit productiu català i espanyol, criticant l'accent social dels comptes i de les inversions previstes pels fons europeus. Concretament, critiquen que només el 8% de la despesa prevista per Espanya anirà al teixit productiu mentre que més del 50% serà despesa social, mentre que a Catalunya passa un fet semblant amb la diferència que el teixit productiu rebrà el 13% de les inversions previstes. En aquest sentit, s'ha justificat assegurant que la millor política social és generar nous llocs de treball. 

Catalunya

Específicament sobre els comptes del Govern, han celebrat que siguin realment expansius, però lamentant el poc augment en el teixit productiu. Pel que fals als ingressos previstos, coincideixen és una perspectiva molt optimista feta abans de l'aparició de l'última variant de la Covid que pot afectar, un altre cop, a les inversions internacionals. Continuant amb les crítiques Pimec ha demanat rebaixar la intensitat fiscal a Catalunya, ja que és especialment dura amb les empreses i les rendes mitjanes i altes.

Un altre dels aspectes que ha centrat l'explicació han estat els fons europeus, sobre els que han tornat a exigir que tinguin un fort impacte en el teixit productiu del país per encarrilar la transició verda i digital que busca la Comissió Europea amb aquestes inversions. En aquesta línia han apuntat que les pimes, que representen més de dues terceres part dels llocs de treball tenen poques partides exclusives per a ells, però han confiat que puguin captar fons d'altres partides com la rehabilitació d'edifici o les de digitalització. 

Sobre els comptes espanyols, que es van aprovar la setmana passada, a grans trets, les coincideixen amb la valoració dels catalans, però amb una diferència i és que són més restrictius amb l'objectiu de rebaixar el dèficit fins al 3% de cara al 2023.

Ara bé el que sí que han reclamat a l'Estat és que la reforma fiscal ha de ser més ambiciosa, ja que augmentant el tipus mínim de l'impost de societats al 15% no n'hi ha prou per arribar a una progressivitat real entre grans empres i pimes a l'hora de pagar impostos. A més, han demanat que hi hagi bonificacions per a aquelles empreses que reinverteixin els seus beneficis i que es millori la seguretat jurídica per a les pimes.