La manca de directrius i mesures clares per reactivar el sector del turisme després de la pandèmia i ara que les vacances d'estiu són a tocar preocupen força l'empresariat. En aquesta línia han anat avui les reivindicacions de la patronal Pimec, en el marc d'una roda de premsa amb el president Josep González, la presidenta de Pimec Turisme Isabel Galobardes, i el gerent de l'àrea institucional de la patronal Àngel Hermosilla. Alhora, segons una enquesta de Pimec, un 23% de les pimes del sector s'ha plantejat tancar definitivament. 

"Si no comencem a reactivar el turisme estranger el 15 de juny i a deixar les mesures clares aleshores, ens exposem a rebre molt menys turisme del que podríem rebre", ha sentenciat González, qui considera que la manca de decisions clares és un dels greus problemes a l'hora de reactivar l'economia després de la pandèmia. "La desescalada va en bon camí i això hauria de servir per accelerar la presa de decisions, creiem que l'1 de juliol és massa tard per prendre-les" en comparació amb altres països a Europa, com França o Itàlia,  ha asseverat també la presidenta de Pimec Turisme. 

"Hi ha tot un procés que, si no el comencem com a mínim el 15 de juny, entenem que tindrem moltes pèrdues de possibles turistes", ha advertit González. El president de la patronal ha assegurat que no es pot "confiar" únicament en el turisme local perquè té un impacte "reduït".

A més, González ha destacat la importància de portar a terme campanyes publicitàries al juny per "despertar l'interès turístic" cap al territori i donar la imatge que la pandèmia "està controlada". Així mateix, ha reclamat l'obertura "immediata" dels restaurants, ja que molts d'aquests establiments no tenen terrasses i, per tant, no han pogut obrir durant la fase 1.

El 23% de les pimes del sector tancarà

Alhora, la patronal ha volgut recordar les dades que han condemnat el sector turístic. D'entrada, segons una enquesta de la patronal, un 23,6% de les pimes del sector s'han plantejat tancar definitivament i un 56,2% ha estudiat ajustar les plantilles amb caràcter permanent pels efectes de la crisi sanitària.

A més, pel que fa als Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació, a Catalunya fins al 18,8% dels afectats per ERTO són del sector turístic. Aquesta xifra suposa que el 76% dels treballadors del sector turístic estan en un ERTO. En dades d'Espanya, un 29% corresponen al sector turístic.  

Segons dades de la patronal, actualment el 70,3% de les empreses no té activitat. Del 29,7% restant, un 19,9% la té a menys de la meitat que el maig de 2019. "El cor del sector està completament parat", ha assegurat l'economista i gerent de l'àrea institucional de PIMEC, Àngel Hermosilla.

Per altra banda, un 83,3% de les empreses pateix actualment tensions de tresoreria, deu punts menys en comparació amb les dades de principis d'abril. Tot i això, les dades evidencien que "la resposta de la injecció de liquiditat en el sector encara no és total".