La patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Pimec, ha criticat avui que el Pla de Recuperació i Resiliència presentat pel govern espanyol a la Unió Europea inclou "omissions i desequilibris" per a les pimes del país. La principal deficiència del pla, segons l'entitat liderada per Antoni Cañete, és que el programa d'impuls per a pimes només representa el 7% del total de les ajudes, és a dir 4.894 milions d'euros dels 70.000 milions del total.

A la vegada, la Pimec recorda que els recursos per digitalitzar l'administració pública espanyola augmenten fins als 4.315 milions i només afecten tres milions de treballadors, mentre que les pimes sumen més de 9 milions de treballadors a l'Estat i en matèria de digitalització només rebran un total de 4.066 milions. En aquest sentit, Pimec demana que no endarrereixi més aquests fons perquè moltes empreses han aturat inversions i projectes esperant que arribin els diners.

Insistència en què les empreses moroses no rebin els fons

Una de les grans batalles de la patronal amb relació amb els fons europeus és que les grans empreses que no compleixin la Llei de Morositat no rebin aquests fons. En aquest sentit Pimec ha insistit que el Pla no garanteix que els recursos no arribin a les empreses moroses i asseguren que és "una de les grans reformes pendents de l'Estat".

Alhora, ha recordat que el text de la llei ha estat objecte d'una proposició de Llei al Congrés. Amb tot, la patronal ha exigit "més ambició i concreció del Pla en matèria de terminis de pagament" per assolir els estàndards europeus.

Pel que fa als Projectes Estratègics de Transformació i Recuperació (PERTE), Pimec ha mostrat la seva desconfiança cap aquesta figura després que se n'hagin aprovats sis en diferents àmbits. Segons afirma, caldria garantir la màxima participació de les pimes a través de subvencions, o altres mecanismes de col·laboració públic-privada més àgils, i no amb préstecs que accentuen les ràtios d’endeutament i afecten la seva viabilitat.

Per tancar el seu posicionament, Pimec ha reclamat al govern espanyol poder accedir a més informació i detalls sobre les reformes previstes al Pla, sobretot en matèria del mercat de treball, en el seu conjunt, tant en la regulació laboral com en les polítiques actives i passives d’ocupació.