Després de dos anys sense Pacte, el Govern de la Generalitat ha tancat un Pacte Nacional per a la Indústria que s'ha gestat en un temps, pràcticament, rècord: des de mitjans de la tardor passada fins ara. Aquest, té com a objectiu una reindustrialització amb un pressupost de 3.000 milions d'euros i transformar el model industrial del país.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha liderat el pacte amb tots els agents socials i econòmics, s'ha marcat reptes en forma de percentatge per fer les valoracions corresponents quan pertoqui: la indústria haurà de representar el 25% del PIB l'any 2030. Per arribar, abans també estan fixats altres objectius: el 22% pel 2025, quan es tanca aquest Pacte, i per aquest mateix 2022, el punt de partida és del 20,3%.

"Tota Catalunya està representada"

Torrent ha subratllat que els resultats "són mes quantificables que en l'anterior Pacte" i això "s'ha assolit amb un temps rècord". En aquesta línia també ha anat el president del Govern, Pere Aragonès: "Aquí hi és tothom, està representada tota Catalunya. Apostem per una reindustrialització que és verda, digital i generadora de llocs de treball". El Govern posa l'accent en "el moment idoni" per sumar-se, com a empresa, en aquest Pacte ja que compta amb les ajudes del Next Generation. En l'acte també han assistit els representats de Foment del Treball, PIMEC, Comissions Obreres i UGT.

Repartiment de la inversió

Si entrem en el detall del repartiment dels 3.000 milions, per anys que comporta el pacte, aquest 2022 ja se'n destinen: 940 M/€ el 2022; 793 M/€ el 2023; 758,8 M/€ el 2024; 708,5 M/€ el 2025. Alguns dels reptes d'aquest Pacte ja s'arrosseguen dels anteriors, com el desplegament de la fibra òptica que actualment està en poc més del 70% dels polígons d'activitat econòmica de Catalunya. I, malgrat que no ha estat el tema destacat damunt la taula, sí han confirmat que la voluntat indirecta d'aquest pacte és atraure el retorn de les seus socials d'aquelles empreses que van marxar després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

En paral·lel, un dels grans objectius fixats és captar inversors estrangers i convertir Catalunya en un gran hub tecnològic. Altres grans reptes és incrementar la productivitat aparent del treball de la indústria un 3% anual; produir de manera més sostenible; augmentar el grau d'electrificació del sector industrial fins al 42,4% i quadriplicar el pressupost de la Generalitat en innovació industrial per esdevenir una regió referent i forta.

També es vol incrementar el nombre d'empreses exportadores i augmentar les exportacions industrials fins als 90.000 milions d'euros, aconseguir un increment de la inversió de les empreses industrials en actius i crear ocupació industrial de qualitat fins a assolir la xifra de 510.000 persones afiliades a la Seguretat Social.