Pepe Álvarez ha estat reelegit com a secretari general de la UGT per a un segon mandat amb el suport del 85,83% dels vots emesos pels delegats assistents al 43 Congrés Confederal del sindicat, que se celebra a València des de dimarts passat i que finalitza aquest mateix dijous.

Álvarez dirigirà així la nova Unió General de Treballadores i Treballadors durant quatre anys més, després d'haver estat designat per primera vegada per al càrrec el març de 2016. En aquella ocasió, va ser elegit amb el 51,1% dels vots a causa de la competència amb una altra candidatura, la de Miguel Ángel Cilleros. En el 43 Congrés, la d'Álvarez ha estat l'única candidatura presentada.

Durant el 43 Congrés, la gestió de la Comissió Executiva Confederal sortint ha obtingut el suport de la pràctica totalitat dels delegats (99,87% dels vots emesos).

La nova executiva

La nova Comissió Executiva de la UGT que liderarà Álvarez durant els propers quatre anys estarà integrada per 16 membres (set dones i nou homes, incloent-hi el secretari general), i comptarà amb algunes cares noves respecte a l'Executiva anterior.

Així, en l'Executiva repetiran, amb els mateixos càrrecs, Cristina Antoñanzas com a vicesecretària general; Rafael Espartero com a vicesecretari d'Organització; Ana García de la Torre com a secretària de Salut Laboral; Sebastián Pachecho com a secretari de Formació; Jesús Gallego com a secretari de Relacions Internacionals, i Empara Burgueño i Diego Martínez com secretaris confederals.

Per la seva part, Mari Carmen Barrera, Salvador Duarte i Adela Carrió també repetiran en l'Executiva, però amb responsabilitats diferents: la primera passarà a ocupar-se ara de la Secretaria de Polítiques Europees, mentre que Duarte es farà càrrec de la Secretaria de Comunicació, Xarxes Socials i Agenda Digital, i Carrió assumirà la Secretaria de Gestió i Projectes.

La Secretaria de Política Sindical, de la qual fins ara s'ocupava Gonzalo Pino, s'elevarà a la categoria de Vicesecretaria General de Política Sindical, i d'ella es farà càrrec Mariano Hoya Callosa, actual secretari general de la UGT-FICA Madrid.

Seran també nous en l'Executiva de la GT Luis Pérez Capitán (secretari de Recursos i Estudis); Cristina Estévez (secretària de Política Institucional i Polítiques Territorials); Ana Isabel Gracia (secretària de Polítiques Socials i Habitatge) i Fernando Luján, que s'ocuparà d'una de les tres Secretaries Confederals.

Álvarez, exlíder de la UGT Catalunya

Josep Maria Álvarez i Suárez, conegut com Pepe Álvarez, va néixer a la localitat asturiana de Belmonte el 20 de març de 1956. Va cursar estudis de Formació Professional a Noreña (Astúries) i amb 19 anys es va traslladar a Barcelona, on va començar a treballar en l'empresa de construcció de maquinària pesant La Maquinista Terrestre i Marítima, que anys més tard va anar comprada per la francesa Alstom. Amb aquesta mateixa edat s'afilia a la Unió General de Treballadors (UGT) i comença a interessar-se per aprendre el català.

Només un any més tard, el 1976, és elegit secretari d'Acció Sindical de la secció sindical de La Maquinista i membre del comitè d'empresa des de les primeres eleccions sindicals. El 1980 Álvarez és nomenat secretari d'Organització de la Federació del Metall de la UGT-Catalunya i des d'aquell any assumeix diferents càrrecs en el sindicat. Vuit anys més tard torna a ser elegit secretari d'Organització del Metall i membre del Comitè Confederal de la UGT.

Després de fer-se càrrec de la Comissió Gestora de la UGT-Catalunya, el maig de 1990 és elegit secretari general de la UGT en aquesta comunitat, càrrec en el qual va romandre 26 anys. En el 42 Congrés Confederal de la UGT, celebrat el març de 2016, Álvarez va ser elegit secretari general del sindicat en substitució de Cándido Méndez.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat