Foment Comerç i PIMEComerç han demanat aquest divendres en un comunicat que el comerç no essencial pugui obrir els caps de setmana a partir del 15 de març, moment en què entraran en vigor les noves mesures del Govern. Segons les darreres mesures establertes pel Procicat, el comerç no essencial només pot obrir de dilluns a divendres. 

Les patronals defensen que el control de la interacció social per evitar contagis per la Covid ha de poder fer-se "sense afectar novament el comerç, el qual és un sector segur i que només demana, legítimament, poder seguir treballant". Segons Foment Comerç i PIMEComerç, el comerç no essencial acumula un tancament "excessiu" dels caps de setmana, moment en què més vendes es produeixen i que posa en risc la seva continuïtat.

D'igual manera, les patronals opinen que el confinament comarcal afecta l'arribada de clients de comarques limítrofs. "Així, es fa evident el greuge comparatiu entre comarques més o menys poblades, més o menys dependents del turisme i amb més o menys facilitat de proveïment", han exposat ambdues patronals en un comunicat.

Reclam de noves mesures

Segons les patronals, els comerciants reclamen que es permeti l'obertura comercial en aquelles zones on sigui viable, sobretot en "aquelles localitats costaneres o d’interior que depenen essencialment del consum que en realitzen els visitants".

A més, les patronals han fet valdre les mesures de contenció que han pres els comerços per evitar els contagis. Per aquest motiu, reclamen al Procicat que es permeti l’obertura de tot el comerç no essencial durant els caps de setmana i s'eliminin les restriccions de limitació de superfície vigents a les botigues.

Situació epidemiològica

Els indicadors de la Covid es troben estables, gairebé ja no baixen, però estan estancats i no mostren variacions. En les darreres dades publicades pel Departament de Salut destaca la pujada de pacients ingressats a les UCI, que podrien marcar un canvi de tendència.

Les autoritats sanitàries ara busquen baixar la pressió hospitalària per tal que, en cas de rebrot, no es produeixi un col·lapse del sistema sanitari.