L'empresa de patinets compartits Wind, fundada el 2017 a Berlín, ha aterrat a Barcelona, on també hi ha traslladat la seu central. L'inici de l'activitat a la ciutat ha coincidit amb el tancament d'una ronda de finançament de 50 milions de dòlars.

L'empresa ha començat a operar amb 50 patinets tot i que espera que a finals d'any ja puguin ser almenys 200 vehicles de mobilitat personal d'aquest tipus, sempre i quan Wind pugui anar obrint nous punts d'estacionament que s'afegeixin als 25 actuals, segons ha explicat en una entrevista a l'ACN el responsable d'operacions del sud d'Europa, Gerard Sellarès. Wind ha arribat a acords amb diferents espais privats –com per exemple el campus de l'UPC i els aparcaments Saba- per la prohibició de l'Ajuntament de Barcelona de deixar-los a la via pública.

Els usuaris dels patinets han de descarregar-se prèviament l'aplicació de la botiga virtual dels sistemes operatius dels seus mòbils i des d'allà els podran localitzar i activar i utilitzar-los per 20 cèntims cada minut. En el preu, hi ha inclosa una assegurança que cobreix responsabilitats fins als 3 milions d'euros i s'ofereix la possibilitat d'aconseguir cascs de forma gratuïta. 

El responsable operacions del sud d'Europa de l'empresa Wind, Gerard Sellarès, creu que Barcelona encara té camp per recórrer per "adaptar-se" a les noves formes de mobilitat. En aquest sentit, reclama que els carrils bici siguin "més amples i segregats del trànsit" ja que estan cada vegada més ocupats per usuaris de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). A més, assenyala, continuen "incomunicats" uns amb els altres, fet que "acaba creant sensació d'inseguretat entre els usuaris" i que aquests optin per circular per la vorera o compartint espai amb cotxes i motos.

Per Sellarès, el patinet "és la forma de mobilitat i el futur de les ciutats" i és en aquest VMP on l'empresa focalitza "al 100%" la seva activitat, tot i que Alemanya també ofereix bicicletes compartides. En aquest sentit, l'empresa treballa amb un nou model més robust, especial per a l'economia compartida i amb bateries extraïbles.

Barcelona com a hub d'startups

Wind ha traslladat a Barcelona la seu central des de Berlín, on va ser fundada. A la capital alemanya hi romandran els departaments legal, d'atenció al client i financer, mentre que l'equip directiu, d'operacions i els departaments tecnològics i tècnics ja operen des de Barcelona. "Hem triat Barcelona perquè és un hub start-ups a nivell europeu per l'aposta de mobilitat que ha fet la ciutat i per estar molt ben comunicada amb l'aeroport i la resta de ciutats europees on operem", comenta Sellarès a l'ACN.

A Barcelona, Wind disposa de 20 treballadors però té previst doblar la plantilla en els pròxims mesos, bàsicament amb perfils tecnològics, d'anàlisis de dades i experts en desenvolupament web. Actualment, Wind està iniciant l'activitat a una mitjana d'entre una i dues ciutats europees cada mes i també està present a l'orient Mitjà (Tel Aviv), a Seül, Busan i Saitama, prop de Tòquio. A Europa, Wind opera a Bordeus, Viena, Copenhaguen i aquesta setmana començarà a Brussel·les, mentre que a l'Estat és a Madrid, Màlaga i Lanzarote. A Catalunya, l'empresa té previst reprendre una prova pilot a Sant Cugat del Vallès.