Diversos euro parlamentaris han enviat una missiva al president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, demanant més transparència en la compra de bons a empreses privades.

La compra, valorada en 75.000 milions d'euros, podria ser a priori una forma il·legítima de finançament a empreses privades de l'espai europeu, fet que ha instat a un grup de 14 eurodiputats a fer la demanda.

Entre ells hi figuren els catalans Ramon Tremosa i Ernest Urtasun, dos diputats de diferents formacions, que es pregunten si el BCE "demanarà als bancs centrals nacionals la divulgació dels noms de les companyies emisores dels bons" i si el mateix organisme "reunirà totes les dades en un mateix document per millorar la transparència". 

També es pregunten si mai se sabrà l'import de cada bo que es compra i quina és la directriu que segueix el BCE en l'elecció dels bons corporatius. 

Entre les peticions, demanen que els bancs centrals sigueixin l'exemple del Bundesbank en la publicació dels noms de les empreses amb bons.

Telefónica, Iberdrola y Gas Natural sumen més de la meitat dels bons

L'operadora acumula 15 referències, mentre que Iberdrola i Gas Natural n'acumulen 11 cada una. Altres onze se n'han beneficiat, com Repsol, Enagás, Red Eléctrica, Abertis, Ferrovial, Merlin, Dia, Redexis, Mapfre, Amadeus i Cellnex.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat