El Parlament Europeu ha decidit fer un pas en ferm en la investigació dels Papers de Panamà i constituir una comissió especial encarregada d'analitzar les possibles infraccions i incompliments de la legislació comunitària sobre blanqueig, evasió i frau fiscal. "Diversos Estats membres han incomplert sistemàticament les directives europees contra el blanqueig i Espanya podria ser una d'elles", ha assegurat l'eurodiputat Ramon Tremosa a El Nacional. L'objectiu és "fer alforar la informació i fiscalitzar tant els Estats com les multinacionals" amb més transparència i responsabilitat. 

La macrofiltració dels Papers de Panamà impulsada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICJI) es va saldar amb 11,5 milions de documents,  240.000 noms de companyies i fundacions offshore, 12 caps d'Estat i 140 polítics i alts funcionaris afectats, entre els quals es troba la dona del comissari d'Energia, Miguel Angel Arias Cañete, que aquest dimarts ha donat les explicacions pertinents a la Comissió d'Assumptes Jurídics europea. Ha assegurat que la companyia en qüestió va quedar "totalment inactiva" el 2010, quatre anys abans que ell entrés al Parlament Europeu. 

Tremosa, que és l'únic català entre els 65 membres de ple dret de la comissió, ha explicat també que la seva creació suposa "un nou cop a la credibilitat" del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que "està desapareixent del lideratge europeu". I és que pocs dies després del seu nomenament al capdavant de la CE, Juncker es va veure afectat per les filtracions de LuxLeaks, en les quals s'assegurava que havia aprofitat el seu mandat per convertir Luxemburg en un centre europeu d'evasió fiscal corporativa, del qual se'n van beneficar més de 300 multinacionals. Tota llum informativa contra el blanqueig, l'evasió i el frau fiscal fa honor a l'Europa "pacífica, unida i prosperant" amb què somiaven els visionaris del projecte europeu.