ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Eren les quatre de la matinada d'aquest 24 de febrer quan el president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat el primer atac sobre Ucraïna, la guerra ha començat. A partir d'aquí, s'han desencadenat un seguit de conseqüències que afecten a tots els nivells la geopolítica mundial, però també l'economia. La prova més evident és el comportament dels mercats i les borses d'arreu del món, que a hores d'ara només mostren el pànic per un conflicte bèl·lic i mostren, sense excepcions números vermells. De fet, aquest atac ha portat als inversors a pensar en els valors refugi, com l'or i el dòlar, per conservar les seves inversions. L'euro, per exemple, cau amb força i es paga a 1,12 dòlars en les primeres hores de la negociació europea del mercat de divises.

El primer exemple el tenim a Madrid, on l'IBEX-35 ha obert la sessió d'aquest dijous perdent 362,7 punts totals, un 4,31%, situant-se poc per sobre dels 8.000 enters, concretament en 8.077,4. Els valors que més han patit aquest pànic mundial a són Inditex que a principi de sessió es deixa un 5,44% i el BBVA, que cau un 5,11%. També amb caigudes, però ja menors del 4,5%, trobem el Santander amb una baixada del 4,36%, Iberdrola amb un 4,11% i Repsol amb un 1,74%.

París i Frankfurt també han obert la jornada amb grans pèrdues arran de l'atac rus a Ucraïna. El CAC-40, el selectiu més gran francès ha arribat a caure fins a un 4,26%, encara que s'ha recuperat a mesura que avançava la sessió fins a registrar pèrdues del 3,03% per situar-se als 6.574,91 punts. Per la seva part, el DAX alemany ha obert el dijous amb pèrdues pròximes al 4,2% fins als 14.073,21 punts. Com a París, aquesta caiguda s'ha moderat una mica i poc després de les 10 del matí marcava una caiguda del 3,34%, fins als 14.141,96 punts. Més moderada ha estat la caiguda a Londres, que minuts després de l'obertura marcava una caiguda del 2,68%, de fet, l'índex londinenc de les principals empreses, el FTSE-100, perdia 200,80 punts fins als 7.297,38 enters.

Rússia cau un 45,2%

Si les caigudes a Europa han estat pronunciades, a Rússia han estat un autèntic daltabaix. A primera hora del matí, la borsa russa ho ha intentat frenar la caiguda aturant totes les operacions, però un cop les ha reprès, el principal índex del país, el MOEX, ha començat a marcar una línia descendent que ha arribat al 45,2%, segons un comunicat oficial. Tot plegat ha anat precedit d'un escuet comunicat on la borsa de Moscou ha anunciat que "la borsa ha suspès les negociacions en tots els seus mercats fins a un altre avís", la nova ordre ha arribat, provocant la caiguda més pronunciada del dia. Els valors que més cauen en aquesta represa de la borsa són Rosneft (58,5%), EN+ (58,3%) i Sberbank (57%).

De fet, cal recordar que ahir la borsa va tancar en la sessió amb caigudes de l'1,84% i que les tensions amb Ucraïna de les últimes setmanes, havien provocat una caiguda acumulada dels principals índexs del país del 16,1% durant l'últim mes. Si mirem des que va començar el 2022, la caiguda és encara més exagerada i arriba fins a la pèrdua del 24,54%.

Davant d'aquesta situació, el Banc Central de Rússia ha anunciat que prendrà mesures addicionals per intentar estabilitzar el mercat financer després de la caiguda d'un 10% del ruble, la divisa nacional, arran de l'inici de l'operació militar russa a Ucraïna, de fet la moneda russa es canvia avui a gairebé 90 rubles per dòlar i 101 per euros. "El Banc de Rússia garantirà l'estabilitat financera i la continuïtat sense interrupcions de les operacions d'organitzacions financeres", ha assegurat l'entitat en un comunicat. L'inici de la caiguda de la moneda russa, i l'inici de les actuacions per intentar contenir-la, va començar fa tres dies, quan Putin va anunciar el reconeixement de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk. 

El Banc de Rússia ha anunciat aquest dijous que totes les organitzacions financeres ja tenen establerts "plans concrets" per a afrontar qualsevol eventualitat i ha afegit que farà operacions per a concedir major liquiditat al sector bancari. En aquesta línia, el banc més gran del país, Sber, ha confirmat que està "preparat per a qualsevol desenvolupament de la situació" i que tenen tots els recursos i experiència necessaris per a mantenir la situació sota control i garantir la protecció dels interessos dels seus clients.

Els mercats asiàtics tanquen amb pèrdues

Si Europa s'ha aixecat amb pèrdues, a l'Àsia l'atac ha arribat poc abans del tancament, provocant un final de sessió en vermell. Per exemple, el principal indicador de referència de la borsa de Hong Kong, el Hang Seng, ha tancat la jornada amb 22.901,56 punts i una caiguda del 3,21%. Els dos principals parquets de la Xina continental, Xangai Shenzhen, s'han deixat un 1,7% i 2,2%, respectivament en tancar la sessió. A Taipei, el TPEx 50, ha seguit la mateixa tendència caient un 3,04%.

La borsa de Tòquio, per la seva part, ha tancat la sessió del dijous amb una caiguda de l'1,81% del seu principal indicador, el Nikkei, en una jornada marcada. Concretament, el Nikkei ha perdut un total de 478,79 punts acabant la jornada en 25.970,82 enters; mentre que l'índex més ampli Topix, que agrupa els valors amb major capitalització, els de la primera secció, baixava un 1,25%, fins als 1.857,98 enters.

Wall Street tanca en vermell abans de l'inici de les hostilitats

A l'altra costa de l'Atlàntic, a Nova York, la sessió s'ha tancat abans de l'inici oficial del conflicte, però, tot i això, Wall Street no s'ha salvat dels números vermells i el Dow Jones ha caigut un 1,38% per a acabar en el seu nivell més baix de 2022. Al final de la sessió el Dow Jones ha marcat unes pèrdues de 464,85 punts, fins a 33.131,76 unitats, mentre que el selectiu S&P 500 ha retrocedit un 1,84%. L'altre gran índex de Nova York, el Nasdaq, que aglutina a empreses tecnològiques, ha reculat un 2,57% fins als 13.037,49 enters.

Excepte els valors energètics, que tanquen la jornada en positiu, tots els sectors ho han fet en vermell. Les majors pèrdues han estat per als béns de consum no essencials (-3,42%), el tecnològic (-2,56%), l'industrial (-1,88%) i el financer (-1,77%). Com és d'imaginar, la majoria dels 30 valors del Dow Jones han acabat la sessió amb pèrdues, on hi destaquen Cisco (-3,30%), Microsoft (-2,56%), Apple (-2,48%) i Home Depot (-2,44%). Només van acabar amb guanys dues companyies: Chevron (2,41%) i Johnson & Johnson (0,05%).