El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dilluns una firma històrica pel Pacte Nacional per la Indústria (PNI). Agafant el relleu del Pacte Més Indústria, el Govern i els principals agents socials s'han conjurat per fer gran allò que ja ho és: la indústria catalana. Per a fer-ho possible, s'ha acordat invertir 1.844 milions d'euros en desenvolupar més de 116 mesures que enforteixin el sector en els pròxims anys. Un pressupost que mourà també 3.100 milions d'altres administracions i del sector privat. Des del Saló Sant Jordi, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat que "Catalunya ha estat, és i vol continuar essent un país industrial". 

De moment, el sector industrial ja representa el 20% del PIB català superant així l'objectiu que la Unió Europea va fixar amb l'horitzó del 2020. Però lluny de l'autocomplaença, la nova fita passa ara per impulsar la indústria catalana fins el 25% del PIB. De l'objectiu futur a l'estratègia present, les accions del pacte es divideixen en sis grups de treball: competitivitat i ocupació industrial, dimensió empresarial i finançament, indústria 4.0 i digitalització, formació, infraestructures i energia així com sostenibilitat i economia circular. 

"Per primera vegada en molt temps, hi ha consens polític i social en la defensa de la indústria com a forma més sòlida de créixer i de crear llocs de feina", ha afegit Puigdemont abans de defensar que Catalunya està "preparada" per liderar la indústria del futur i seguir garantint el progrés econòmic i social a les generacions futures. Més i millor digitalització i innovació. Amb la ferma voluntat de lluitar contra l'atur que a Catalunya encara és del 15,3%, el president de la Generalitat s'ha mostrat convençut que una indústria forta "suporta millor les crisis" i té "menys atur i ocupació estable i de qualitat". En aquest cas, l'objectiu és recuperar almenys el 6,5% de 2007. 

Després de vuit mesos de negociacions, ha recordat que aquest pacte "culmina molts esforços i moltes sensibilitats en comú". Des del reconeixement a la feina de l'exconseller Jordi Baiget per trobar consensos fins a la responsabilitat de l'actual conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, per aplicar les mesures acordades. També hi han participat de forma activa els secretaris generals de CC.OO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, així com el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, el president de Pimec, Josep González i la presidenta de Fepime, María Helena de Felipe.