Esquerra Republicana "no sap de què parla", així de clar ho ha dit el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco, quan ha estat preguntat aquest dilluns per la seva negativa a donar suport al decret que valida la reforma laboral acordada entre el govern espanyol, sindicats i patronal el desembre passat. En una entrevista a La 2, el líder de CCOO, ha demanat als republicans que deixin de mirar la reforma des d'un prisma "electoralista" i els ha recordat que amb la nova reforma es reduirà la temporalitat per sota del 10%, els sindicats podran recuperar força en la negociació col·lectiva o que s'evitaran els acomiadaments com a solucions a les crisis. El líder sindical no s'ha aturat aquí i ha sentenciat que si ERC finalment no convalida el decret de la reforma, estarà cometent un dels "errors més greus dels últims anys", recordant que podria canviar la vida de molta gent i ajudar-la a sortir de la precarietat. Com a  contraposició a aquestes dures crítiques, Pacheco ha proposat a ERC que busquin "mecanismes" que van més enllà del decret llei que s'ha de convalidar la setmana que ve per incloure les seves demandes, com ara la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals.

Després de carregar contra els republicans, que estan negociant la seva posició, el líder de CCOO s'ha mostrat "enfadat" amb el debat "simplista" i "demagògic" que s'ha generat al voltant de la reforma "més profunda del mercat laboral" que s'ha pactat amb els treballadors i els empresaris a través de les organitzacions "més representatives". En aquest sentit, Pacheco ha defensat la "legitimitat" dels agents socials assegurant, i recordant, que "a CCOO l'ha votat més gent que a ERC" a Catalunya. Pacheco, però també ha obert el punt de mira i ha usat la mateixa frase, "no saben de què parlen", però aquest cop fent referència a "tots els que no volen convalidar" el text al Congrés, és a dir PP, Cs o Vox. En aquest sentit, els ha insistit que en cas de votar que no estarien obviant aspectes molt importants per als treballadors com per exemple, limitar la temporalitat en un país on "gairebé un 10% dels contractes no duren ni una setmana". Si es tomba el decret i es tramita com a projecte de llei "s'obrirà un procés d'esmenes que ningú sap com acabarà", ha avisat Pacheco.

Seria "incomprensible" que no tirés endavant

Qui també ha expressat la seva opinió respecte a aquest debat ha estat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, en una entrevista a La Vanguardia on ha assegurat que seria "incomprensible" que el decret no tirés endavant després de l'acord tripartit entre agents socials i govern espanyol, "però sobretot amb uns continguts que milloren substancialment la vida de les persones, en alguns aspectes de manera immediata". De fet, el líder de la UGT ha recordat que amb la reforma es recupera la ultraactivitat que a l'hora de negociar serà "importantíssima", com també ha fet Pacheco, ha posat sobre la taula la important reducció de la temporalitat, que passarà, segons les estimacions, a estar per sota del 10%. Per últim, ha recordat que molts treballadors notaran la reforma a finals de mes, com per exemple tots aquells que treballen en empreses multiservei, que a partir d'ara se'ls aplicarà el conveni del sector on treballen i no el de l'empresa, que significarà que, alguns, guanyaran fins a 5.351 euros més l'any.

Pepe Álvarez secretario general UGT - Efe

Efe

El secretari general d'UGT, també s'ha dirigit específicament als responsables dels grups parlamentaris del Congrés, demanant-los que siguin conscients que el debat de la reforma laboral  "no és abstracte". Amb el partit que ha fet més èmfasi ha estat amb el PP considerant que és "absurd i lamentable" que no se sumi a un acord que té com a aval les organitzacions sindicals i empresarials. Alhora, ha afegit que el decret llei de la reforma laboral s'hauria de votar per majoria.

Preguntat per què no han inclòs l'abaratiment de les despeses d'acomiadament a la reforma, Álvarez ha comentat que la negociació va estar molt marcada per la pandèmia i la seva evolució, reconeixent que abans de la covid sí que tenien aquesta qüestió en la llista de punts a negociar. Ara bé, ha recordat que la reforma ha estat molt marcada per les exigències de Brussel·les a Espanya, és a dir en els ERTO, la contractació i la negociació col·lectiva. També és cert que tot i no tractar tots els temes que els sindicats haguessin volgut, el líder de la UGT ja ha avisat que la negociació per la reforma laboral encara no ha conclòs, assegurant que obriran, de nou, la taula de negociació per a tocar altres apartats que no s'han inclòs en aquesta ocasió com els ERO o les despeses d'acomiadament.