ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La guerra d'Ucraïna està disparant la inflació a molts països occidentals. La gasolina, el gas o l'electricitat en són alguns dels principals damnificats d'aquest increment dels preus, però aquest efecte també es percep en el cistell de la compra. L'encariment de productes de primera necessitat és un fet i, per ara, no té aturador. Segons una simulació de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO en anglès), els preus internacionals dels aliments podrien incrementar des d'un 8% fins a un 22%, per damunt del cost actual. L'informe de la FAO recorda que tant Ucraïna com Rússia són els principals exportadors de blat, colza o oli de gira-sol, de manera que la seva manca de subministrament tindrà repercussió en què altres països puguin proveir aquests productes aquest any i el vinent, però això farà que els preus creixin d'una manera molt pronunciada.

A més, l'estudi també posa el focus en el fet que molts països que es troben en vies de desenvolupament depenen d'Ucraïna i Rússia per disposar de blat o oli. En aquest sentit, auguren que això pot impactar d'una manera molt negativa perquè el nombre total de persones malnodrides al món podria "augmentar entre 8 i 13 milions" entre el 2022 i 2023, especialment a la regió d'Àsia-Pacífic, l'Àfrica subsahariana o el nord d'Àfrica. Des del punt de vista logístic, l'organització també alerta dels riscos que se'n deriven del conflicte bèl·lic, com és l'afectació o destrucció que estan patint algunes de les principals vies de transport terrestres, aèries i marítimes d'Ucraïna.

 

Afectació del 30% de les àrees de cultiu

Pel que fa a la producció d'aquests aliments, encara que la FAO afirma que les primeres estimacions de la temporada 2022-2023 eren favorables a ambdós països implicats en la guerra, el fet que aquest conflicte pugui perllongar-se en el temps "pot impossibilitar als agricultors que puguin cuidar els seus cultius". Per això, segons els seus càlculs, pot haver-hi al voltant d'un 20 i 30% de les àrees de cereals, de blat i de gira-sol ucraïneses que no puguin sembrar-se ni tampoc collir-se. En el cas de Rússia, no està previst que hi hagi aquest volum d'impacte, però sí que estimen "molta incertesa" en relació amb les exportacions d'aquests productes ateses les sancions imposades per la Unió Europea o els Estats Units, entre altres.

Davant d'aquesta situació, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i Agricultura recomana "fer tot el possible per mantenir el comerç internacional obert per satisfer la demanda nacional i mundial d'aliments i fertilitzants", així com fer tot el que es pugui per tal que les "cadenes de subministrament segueixin plenament operatives". En el cas d'aquells països que depenen més de les importacions alimentàries d'Ucraïna i Rússia, la FAO aconsella "diversificar les fonts de subministrament d'aquests productes", sigui a través "d'altres països exportadors, amb les reserves d'aliments existents o bé incrementant la diversitat de les bases de producció nacionals". En definitiva, fan una crida als països més afectats per aquestes alteracions derivades del conflicte a "sospesar amb cura les mesures que posin en marxa" i asseveren que cal "evitar les restriccions en exportacions de productes agrícoles" per la "volatilitat que comporta en els preus" i per "la limitació de l'amortiment del mercat mundial".