L'OCDE s'afegeix a Brussel·les i també diu la seva en matèria laboral davant la crisi del coronavirus. En el seu darrer informe Perspectives de l'ocupació 2020, seguretat laboral i la crisi de Covid-19, l'organisme alerta que la taxa d'atur a tota l'OCDE podria arribar al 9,4% el quart trimestre del 2020, una xifra que excedeix tots els pics des de la Gran Depressió i la crisi del 2008. De fet, es preveu que l'ocupació disminueixi, de mitjana, entre un 4% i un 5% respecte el 2019, i que la proporció d'ocupats es mantingui per sota dels nivells pre-crisi fins a finals del 2021. Concretament per a Espanya, l'OCDE preveu un atur del 19,2% el 2020. 

No només això: l'organització avisa dels perills de les eines que s'han emprat per mirar de mantenir l'ocupació i minimitzar els acomiadaments, com ara els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) que s'han utilitzat a Espanya. Segons la institució, tot i que assevera que eren "bons instruments al principi", allargar massa els ERTO pot suposar l'extinció d'algunes feines, sobretot si sostenen feines que probablement no es recuperin. 

Augment de l'atur sense precedents 

La taxa d'atur del conjunt de l'OCDE, que era de només el 5% al febrer abans que es notessin els primers efectes del confinament en els països membres, va créixer al 8,4% al maig, una dècima per sobre del pic que es va registrar durant la crisi financera de 2008-2009.

Segons la institució, a partir d'aquí seguirà en un camí ascendent fins al 9,4% a finals d'any, degut a una caiguda sense precedents del PIB de fins el 7,5%. Amb tot, aquesta seria la previsió optimista, ja que si es produeix un nou brot de coronavirus d'aquí a finals d'any, s'agreujaria la situació i s'elevaria l'atur en vuit dècimes més per un enfonsament del PIB del 9,3%.

De cara a finals del 2021 la taxa d'atur baixarà, però seguirà a un nivell molt elevat, del 7,7%, sempre que es materialitzi una esperada recuperació econòmica. Però en l'escenari d'un segon rebrot, la desocupació es quedaria en el 8,9%.

El país membre que patirà el major daltabaix serà Colòmbia, amb descensos de l'ocupació d'entre un 10,63% i un 12,58% ja que, com a bona part de Sudamèrica, és un dels més sacsejats pel coronavirus. A continuació se situen Estats Units (amb retrocessos del 8,15% i 9,84%), Irlanda (6,67% i 8,21%), Portugal (5,65% i 7,10%) i Espanya (5,28% i 6,38%).

Els ERTO i els riscos dels allargaments 

Les empreses han recorregut de manera massiva a instruments per mantenir l'ocupació i aturar acomiadaments massius, com ara els ERTO, i aquests han arribat a afectar el 25% dels assalariats al conjunt de l'OCDE. Nova Zelanda, per exemple, és dels casos on més s'han emprat, fins el 70% dels treballadors; el 55% a França; el 30% a Alemanya; el 18% a Espanya i, per contra, menys de l'1% als Estats Units.

Tot i que el director d'Ocupació, Treball i Afers Socials de la OCDE, Stefano Scarpetta, considera que aquests instruments constitueixen "una mesura important i positiva", també s'alerta del risc d'allargar-los massa, ja que suposaria que l'estat manté uns llocs de treball que ja no són viables. 

Davant aquesta situació, segons la institució caldrà "adaptar el mercat de treball i entendre que hi ha algunes feines que ja no són viables" i hauran d'evolucionar per adaptar-se a la nova normalitat, cosa que requerirà la destrucció d'ocupació d'alguns sectors per afavorir-ne un altres. 

Aquest diagnòstic de la OCDE xoca amb els reclams de l'empresariat, que a Espanya fa setmanes que reclama allargar els ERTO fins a finals d'any, tot i que de moment el govern espanyol es resisteix a allargar-los més enllà del mes de setembre.