La Comissió Europea preveu que Espanya passi del tercer al segon país que més pateixi la crisi econòmica derivada del coronavirus. Superarà Grècia i la caiguda per aquest 2020 arribarà al 10,9%, un punt i mig superior del que ja es va pronosticar el maig. Una dada que tan sols superarà Itàlia amb un 11,2%. La contracció anunciada des de Brussel·les "no té precedents" a causa de l'aturada de l'activitat, sobretot en el sector dels serveis, derivada de les restriccions pel confinament.

El comissari per l'economia, Paolo Gentiloni, ho ha anunciat. L'avís s'acompanya del que dona el Fons Monetari Internacional, que encara és més pessimista: apunta que la caiguda de l'economia espanyola arribarà al 12,8% aquest mateix any. I els anuncis se sumen al del Banc d'Espanya, que encara va a més i el situa en un 15,1%. Preveure un segon gran rebrot obre un mar d'incerteses i inestabilitat difícils de preveure. Però l'OCDE, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, senyala que Espanya seria el país que rebria les conseqüències més catastròfiques si la pandèmia torna a disparar-se. La caiguda que en aquest cas donen és d'un 14,4% del PIB.

Creixement econòmicImpacte econòmic per països, segons la CE

L'informe de la Comissió també subratlla: "S’espera que la inversió es recuperi més lentament a causa de la demanda dèbil, l'alta incertesa, una liquiditat escassa i una rendibilitat deteriorada. Les exportacions es preveu que puguin reduir el creixement aquest any a causa d'un turisme internacional dèbil i tornarà a ser positiu l'any vinent a mesura que comenci a recuperar-se el sector". A més, la inflació baixarà del 0,7% el 2019 fins al -0,1% aquest any, abans de recuperar-se fins el 0,9% el 2021, a mesura que els efectes de base s’esvaeixin.

Taula economia espanyola

Corba econòmica espanyola prevista per la CE 

I a Europa?

Si comparem els percentatges amb la mitjana europea, aquesta millora. Es preveu que l'economia de tota la UE s'estrenyi un 8,3% i creixi un 5,8% a partir de l'any que ve. La contracció del 2020 serà significativament superior al 7,7% previst a la zona euro, i del 7,4% al conjunt de la Unió Europea. El creixement de cara al 2021 serà lleugerament "menys fort i efectiu que el previst per a la primavera". Tal com ha declarat Gentiloni: "El coronavirus ara ha reclamat la vida de més de mig milió de persones a tot el món, un nombre que encara continua augmentant cada dia i en algunes parts del món a un ritme alarmant. 

I aquesta previsió mostra els efectes econòmics devastadors de la pandèmia. La resposta política a tot Europa ha ajudat a esborrar el cop dels nostres ciutadans; tot i així no deixa de ser una història de divergència creixent, desigualtat i inseguretat. És per això que és tan important arribar a un acord ràpid sobre el pla de recuperació proposat per la Comissió: injectar una nova confiança i un nou finançament a les nostres economies en aquest moment crític".