La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient sancionador contra el Banc Sabadell, el Banc Santander, Bankia i CaixaBank per presumptes pràctiques anticompetitives en la concessió de la línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per la Covid-19. El que aquest organisme investiga és que, a canvi que els clients poguessin accedir a aquesta línia de crèdits per a empreses i autònoms, aquests bancs haurien posat com a condició la contractació de productes bancaris.

En paral·lel, també s'analitza la utilització d'aquesta línia d'avals per a la reestructuració de deutes financers preexistents. Aquests indicis van arribar a mans de la CNMC a través de la seva bústia covid.competencia@cnmc.es. Amb l'anàlisi realitzat, l'organisme considera que l'actuació d'aquestes entitats bancàries estarien lluny de la "bona fe" que s'exigeix a les empreses envers els seus clients, perquè això "podria haver incidit en l'actuació dels usuaris" que volien accedir a aquests crèdits. Per a la CNMC, això podria suposar un "falsejament de la lliure competència".

L'alerta de Pimec

Durant l'inici de la pandèmia i la posada en marxa dels crèdits ICO, la patronal Pimec ja va alertar d'aquestes possibles males pràctiques: "Els autònoms i les pimes són els sectors més afectats per la crisi del coronavirus i els que han hagut de demanar més crèdits i, alhora, a molts els han exigit contractar productes complementaris amb interessos molt alts". La patronal traslladava que el tipus d'interès podia arribar, en alguns casos, fins al 6% i que els productes que principalment "s'obligava a contractar" eren les assegurances de vida.

A finals d'abril de l'any passat, Pimec deia que un 11,5% de les persones a les que havien enquestat traslladaven que se'ls havia obligat a contractar altres productes bancaris. En aquell moment, l'estudi de la patronal revelava que el Santander era el banc que més aplicava aquestes pràctiques (en un 16,2% dels casos).

Els crèdits ICO per la Covid-19

Durant la segona quinzena del mes de març de 2020, amb l'inici de la pandèmia i l'aprovació de l'Estat d'alarma, el govern espanyol va impulsar una línia d'avals a través de l'Institut de Crèdit Oficial, organisme que pertany a l'Estat, dotada amb 100.000 milions d'euros i destinada a pal·liar els efectes econòmics que han patit i segueixen patint les empreses i els autònoms. 

Per poder sol·licitar aquestes ajudes, els clients s'havien de dirigir a les entitats bancàries amb les que l'ICO hi ha subscrit acords de col·laboració. Els avals, defensava el Ministeri d'Assumptes Econòmics, es destinaven a "garantir la liquiditat" de les empreses i servia per pagar sous, factures i altres obligacions financeres o bé tributàries.

Fins al 31 de maig de 2021, s'han avalat un total d'1.004.009 operacions al conjunt de l'Estat per valor de 91.178 milions d'euros. En el cas català, les empreses han rebut 16.954 milions d'euros —que representa el 18,6% de tot l'import concedit arreu d'Espanya— i s'han efectuat 194.817 operacions. Només la Comunitat de Madrid supera Catalunya en els avals concedits (18.301 milions d'euros).

Finalment, ara s'obre un període màxim de 18 mesos perquè la CNMC instrueixi i resolgui l'expedient obert.

 

Imatge principal: Una persona amb diversos bitllets d'euros a la mà. Pixabay.