NovoBanco, l'escissió sanejada del Banco Espírito Santo (BES) ultima un Expedient Regulador d'Ocupació (ERO) a l'espera que es produeixi una segona subhasta, segons han explicat fons properes al cas a El Nacional, on molt possiblement hi estaria present el Banco Portuguès d'Investimento (BPI), sobre el qual CaixaBank ja ha arribat a un principi d'acord satisfactori per tal de resoldre el problema de "concentració de riscos de BPI" respecte a la participació que ostenta a la filial angolesa BFA. 

En aquests moments, NovoBanco, que es troba nacionalitzat i controlat pel Fons de Resolució participat per la banca i el govern portugués, està negociant el seu ERO que se saldarà amb l'acomiadament de 125 treballadors procedents de la xarxa d'oficines i dels serveis centrals. Aquest procés de reestructuració que es farà efectiu a partir del 1 de maig i durarà fins al mes de setembre, també inclourà el tancament de 8 oficines i la fusió de 3 o 4 més del conjunt de 35 oficines que té l'entitat portuguesa a Espanya. Pel que fa a les dues oficines ubicades a Barcelona, és possible que se'n tanqui una, asseguren novament aquestes fonts.  

"No podem estar contents, perquè es tracta al cap i a la fi d'un ERO on 125 persones perdran la seva feina a partir del 4 de maig", han explicat des de CCOO, malgrat mostrar-se satisfets per haver realitzat "una bona feina", de la qual asseguren que els ha permès reduir la xifra inicial d'acomiadaments i millorar-ne les condicions. 

Subhasta o borsa

Ara fa poc més d'un any, es va produir la primera subhasta de NovoBanco, a la qual van participar-hi tant el BPI com el Santander però que va finalitzar sense acord ja que el preu del grup dels finalistes integrat pel grup xinès Fosum, AndBank i el fons d'inversió nord-americà Apollo no s'ajustava a la voluntat del banc portuguès. Davant els dubtes que es produeixi aquesta segona subhasta a la qual hi participarien 17 grups d'inversors diferents, NovoBanco està realitzant un RoadShow consistent a presentar l'entitat arreu del món per tal d'atraure mitjançant el seu llibre de ventes els inversors internacionals. El seu millor aval és una quota de mercat del 18%. 

 En cas que aquesta estratègia no prosperés i no s'acabés materialitzant la segona subhasta, l'entitat portuguesa no descarta la opció de què sortís a borsa en el que suposaria, en aquest sentit, un cas similar al de Bankia (integrada per Caixa Laietana, Caja Madrid o Bancaja, entre d'altres)  que va privatitzar un 7,5% del seu capital i va rebre 22.424 milions d'euros en concepte d'ajudes públiques per sanejament i recapitalizació. Convé recordar que al final és el Banc Central Europeu (BCE) qui té la última paraula a l'hora d'acceptar els terminis d'acord de la subhasta.  

Després que el Govern portugués injectés 4.900 milions d'euros i sanegés els actius dolents del Banco Espirito Santo a Portugal, va néixer el Novo Banco amb 631 sucursals i 72.500 milions d'actius. La reestructuració està sent gestionada actualment pel Banc Portuguès però la seva intenció passa per tornar l'entitat portuguesa a mans privades. Queda concretar el com i el quan. 

L'espanyolització de la banca portuguesa

L'entrada de les entitats financeres espanyoles a Portugal s'està convertit en una qüestió d'Estat que no acaba de convèncer a una gran majoria d'economistes, empresaris, polítics i autoritats del propi país, com són Luis Mira Amaral, Joao Salgueiro, Vítor Bento o Miguel Beleza, entre d'altres. En aquest sentit, tots ells han volgut advertir dels riscos i les amenaces que suposa mantenir una gran dependència amb Espanya, de qui es calcula que ja té al voltant d'un 28% dels bancs portuguesos. Una clara mostra de l'absència d'inversors internacionals.  

L'assumpte batejat com "l'espanyolització" de la banca portuguesa, està despertant una allau d'opinions d'índole econòmica, històrica i estratègica a Lisboa. En primer lloc, es situa el Santander que ja s'ha consolidat com la quarta entitat més important del país per volum d'actius gràcies a l'adquisició de Banif mentre que tot sembla indicar que CaixaBank augmentarà significativament el 44,1% que ja ostenta sobre BPI, la cinquena entitat més gran de Portugal. Per la seva banda, el Banc Popular té operatives 170 oficines i el Banc Sabadell compta amb una participació del 5% del BCP, la segona entitat més gran per volum d'actius.

El fet que CaixaBank acabi controlat el 100% de BPI i que participi mitjançant l'entitat portuguesa a la subhasta de NovoBanco, divideix les grans autoritats de Portugal. Mentre que el president portugués, Marcelo Rebelo de Sousa qui ja va advocar en el seu moment per la nacionalització del NovoBanco, adverteix dels riscos que un país estranger compti amb una "posició exclusiva del sector", el cap de govern socialista, António Costas descarta realitzar "qualsevol tipus de discriminació en funció de la nacionalitat" ja que considera que el sector financer portugués necessita el capital forani.