Repsol i Krean, part del grup Mondragón, han formalitzat aquest dimecres la seva aliança per promoure la creació de cooperatives ciutadanes de generació renovable mitjançant el llançament d'Ekiluz, una iniciativa, que pretén transformar la relació dels consumidors amb l'energia proporcionant-los una participació real i efectiva en la seva gestió. El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, el president de la Corporació Mondragón, Iñigo Ucín, i el director general de Krean, Jon Berbel, han formalitzat avui aquesta aliança en una trobada al Campus Repsol de Madrid, seu de la companyia.

Aquest tipus de comunitats energètiques pretenen que la ciutadania s'involucri més en la generació d'energia renovable i, en el cas d'Ekiluz, "possibilitaran un accés generalitzat a l'energia elèctrica fotovoltaica" a tot el territori, sigui en entorns urbans o rurals. Per aconseguir-ho, Ekiluz utilitzarà infraestructures energètiques d'una dimensió significativa, amb parcs fotovoltaics d'entre 1 i 5 Megawatts de potència que generaran energia de proximitat (quilòmetre 0). L'objectiu de l'entitat, de fet, "és que els cooperativistes puguin aprofitar les economies associades a aquest tipus d'instal·lacions i generar en les mateixes un volum d'energia equivalent a tot el seu consum elèctric anual".

Cada cooperativa d'Ekiluz construirà i operarà estructures amb un cost de generació estable i per un termini d'operació molt prolongat, un mínim de 25 anys, amb un model que integrarà els aspectes tècnics i econòmics amb els socials. Els ciutadans podran participar en la cooperativa que construeixi i gestioni els seus parcs i disposar dels seus propis panells solars identificats, tenint així una participació més important i control en els processos.

L'objectiu d'Ekiluz és estendre la generació renovable i fer un pas més en l'impuls de la transició energètica, permetent que qualsevol persona pugui generar tanta electricitat renovable com la que consumeix anualment. Tot això amb la garantia de l'acompanyament d'administracions i institucions més pròximes per assegurar una correcta gestió i garantir un desenvolupament ordenat i eficient.

El projecte Ekiluz neix impulsat per Repsol i Krean que aposten per projectes renovables sustentats en comunitats energètiques, integrant una visió industrial que garanteixi la competitivitat de tots els seus processos amb una avaluació rigorosa de cada fase i cada acció. Companyies especialitzades d'ambdós grups donaran suport a les cooperatives, assegurant el correcte funcionament de les instal·lacions durant tota la seva vida útil, aportant a les mateixes la gestió experta, ordenada i eficient de les cooperatives de Krean i l'experiència en grans projectes i la comercialització d'energia de Repsol.