Naturgy va obtenir un benefici net de 1.214 milions d'euros l'any 2021, enfront de les pèrdues de 347 milions d'euros en l'exercici anterior, en el qual el grup es va apuntar una deterioració de 1.363 milions d'euros després d'una nova revisió en la valoració dels seus actius, principalment de generació convencional a Espanya, segons ha informat la companyia. La multinacional va aconseguir aquests beneficis, gràcies fonamentalment a les desinversions de negocis a l'estranger, i va deixar així enrere les pèrdues amb les quals va tancar 2020. El benefici net ordinari de l'energètica presidida per Francisco Reynés va assolir els 1.231 milions d'euros en 2021, un 41,2% més que l'any anterior. 

Escenari energètic volàtil

El grup ha destacat que els costos de reestructuració del pla de baixes voluntàries d'empleats a Espanya i la penalització pel cessament d'alguns contractes de gas en l'últim trimestre de l'any es van veure compensats per les plusvàlues de la venda de CGE Xile i l'acord amb Unión Fenosa Gas (UFG), i la reversió de la provisió del cànon hidràulic 2013-2020 durant l'últim trimestre de 2021. La companyia ha complert les previsions d'EBITDA en un escenari energètic volàtil, marcat per la recuperació gradual de la demanda i un increment significatiu dels preus de les matèries primeres, tant en electricitat com en gas, especialment al llarg del segon semestre de l'any. Per altra banda, Naturgy ha justificat que les pèrdues registrades en 2020 s'expliquen pel deteriorament per valor d'1.363 milions que va fer en la seva activitat de generació convencional a Espanya i en les activitats de gas a Argentina.

Els ingressos van aconseguir els 22.140 milions d'euros, un 44,3% més, i el marge ordinari els 5.579 milions, mentre que el resultat brut d'explotació va ser de 3.529 milions d'euros, un 2,3% més. El 'capex' total de Naturgy van ascendir a 1.484 milions d'euros en 2021, un 16% més que l'any anterior, degut, principalment, a les majors inversions en desenvolupaments renovables a Austràlia, Espanya i els Estats Units, així com per majors inversions en comercialització. 

Reforçar la solvència

La companyia va continuar reforçant la seva posició financera, així com la seva solvència i liquiditat. A 31 de desembre, el deute net de la companyia es va situar en 12. 831 milions d'euros, un 6% inferior al tancament de l'exercici 2020. Les agències de qualificació han confirmat un ràting BBB amb perspectiva estable per a la companyia. D'altra banda, el cost mitjà del deute net es va mantenir en 2,5% i, a tancament d'any, la liquiditat total del grup ascendia a 9.424 milions d'euros. En matèria ambiental, la companyia va prosseguir amb la seva política d'incrementar la capacitat instal·lada i la producció lliure d'emissions, un 13,8% i un 9,3% respectivament. Així mateix, va reduir de manera significativa les emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle (GEI), un 12,9% menys que en 2020, a conseqüència de la nova capacitat renovable instal·lada i el tancament de les plantes de generació amb carbó. D'altra banda, i fruit del creixement de la seva activitat en diferents mercats, la companyia va incrementar en un 38,6% el seu valor econòmic distribuït en benefici de les societats i proveïdors d'aquells territoris en els quals desenvolupa la seva activitat.