El Consell d'Administració de Naturgy, a proposta del Comitè de Direcció, va decidir per unanimitat la setmana passada donar llum verda a llançar el projecte Géminis, que en definitiva consisteix a dividir en dos la companyia i, per tant, en una profunda reorganització de la companyia de cara al procés de transformació que es vol portar a terme. Concretament, el projecte pretén donar resposta "als importants canvis que s'estan produint en el sector energètic i que marcaran el seu futur". Com ja hem dit, Géminis, a la pràctica, suposa l'escissió dels actuals negocis de Naturgy en dues grans empreses que mantindran la mateixa composició accionarial que Naturgy i se situarien entre les primeres vint companyies de l'Ibex per capitalització borsària, segons informa la mateixa companyia. Els dos perfils de negoci clarament diferenciats i la idea és que permetin simplificar i focalitzar la gestió de cadascun d'aquests grups per a accelerar el Pla Estratègic, potenciant el creixement i la seva contribució a la transició energètica, adequant-los a la realitat del sector. El president de Naturgy, Francisco Reynés, ha destacat: “Amb aquest projecte, Naturgy avança de manera decisiva en la seva transformació i s'avança als canvis disruptius que experimenta el sector. Géminis potenciarà el creixement més enllà del Pla Estratègic, marcant un nou camí per a abordar de manera pragmàtica la transició energètica”.

Aquesta divisió provocarà que un dels dos grups gestioni de forma integrada els negocis liberalitzats que comprenen: el desenvolupament de les energies renovables, la cartera de clients d'energia i serveis associats, el parc de generació convencional que assegura el subministrament energètic, i la gestió dels mercats majoristes d'energia. Amb uns objectius a 2025 de més de 25 gigawatts (GW) de capacitat de generació elèctrica instal·lada, 11 milions de clients, i una cartera diversificada d'aproximadament 290 TWh d'aprovisionaments de gas. Aquesta companyia serà un referent sectorial i jugarà un paper clau en la configuració de la indústria. L'altre grup aglutinarà tots els negocis dedicats a la gestió d'infraestructures regulades de distribució i transport d'energia, que compta amb més de 155.000 km de xarxes d'electricitat, 135.000 km de xarxes de gas i 16 milions de punts de connexió, present en 6 països, i des de Naturgy creuen que haurà de jugar un paper fonamental en "l'assegurament del desenvolupament de la transició energètica".

Segons informa la companyia en un comunicat, un dels punts claus d'aquesta sorprenent decisió ha estat l'alineament del projecte Géminis amb el Pla Estratègic i les noves oportunitats de creixement que s'obren per a cadascun dels dos grups. També s'ha considerat idoni el moment actual per llançar aquest projecte, tenint en compte la "profunditat i abast dels canvis en el sector, així com la consolidació del procés de transformació realitzat fins avui per Naturgy, i que permet escometre aquest nou i rellevant pas". D'altra banda, aquesta mateixa tarda, Reynés s'ha reunit per videoconferència amb tots els empleats del grup i els ha traslladat la seva confiança en el Projecte: “Estic convençut que Géminis és una gran oportunitat. Són dos projectes industrials sòlids i de llarg termini, que permeten augmentar el compromís i la visibilitat amb totes les parts interessades”. Pel que fa al calendari, la companyia espera finalitzar l'anàlisi en pocs mesos i poder així executar Géminis durant l'exercici 2022, després de sotmetre'l a l'aprovació definitiva per part de la Junta General d'Accionistes.

Canvis al consell d'administració

A conseqüència del llançament del projecte, aquest dijous, el Consell d'Administració ha aprovat avui la convocatòria de la Junta General Ordinària d'Accionistes pel pròxim 15 de març, així com l'adaptació de la composició dels seus òrgans de govern. En aquesta junta, l'ordre del dia inclourà com a temes rellevants l'aprovació dels comptes de l'exercici 2021 i la gestió del Consell d'Administració, la ratificació dels consellers nomenats per cooptació i el dividend complementari amb càrrec a l'exercici 2021. El Consell d'Administració ha decidit també adaptar els seus òrgans de govern a la nova estructura accionarial, respectant el legítim dret de representació proporcional. Així, després de la renúncia de dos consellers independents, el nombre total de consellers es manté en 12 membres amb la següent distribució: Criteria, primer accionista de Naturgy amb un 27%, passa de dos a tres consellers, designant Ramón Adell com a nou conseller dominical per cooptació. Així mateix, es nomena Jaime Siles Fernández-Palacios en representació d'IFM Global InfraCo, amb un 12% del capital. CVC i GIP, amb un 21% cadascun, mantindran 2 consellers cadascun. S'ha acordat també la reorganització de les Comissions del Consell, així com el nomenament d'Helena Herrero com a consellera coordinadora. Així mateix, totes les comissions continuaran estant presidides per consellers independents i es redueix la seva grandària per alleugerir el seu funcionament.